Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad kupusa
  • 18.02.2023. 09:00

Tri načina proizvodnje rasada kupusa: Koji odabrati?

Za ranu proizvodnju kupusa, bilo na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru, koristi se pikirani rasad.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 405
  • 38
  • 0

Rasad kupusa se najčešće proizvodi na tri načina kao rasad "golih žila", kontejnerski i pikirani rasad. Prva dva koriste se za kasnu proizvodnju jer nije potrebno dodatno zagrijavanje. Savjetodavac, Živko Šašić iz PSSRS, prednost daje kontejnerskoj proizvodnji iz razloga što je praktičnija i lakša te nije potrebno čupanje iz zemlje.

"Kontejnere direktno dovozimo na parcelu gdje se vrši presađivanje i biljke se bolje ukorjenjavaju jer imaju određenu količinu supstrata oko svog korijena koji je već obezbjeđen hranljivim materijama i vodom", pojašnjava ovaj stručnjak.

U svaki otvor jedno sjeme

Za ranu proizvodnju kupusa, bilo na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru, koristi se pikirani rasad. Sjetva kreće u stiroporne kontejnere s otvorima, najčešće od 160 rupa, gdje se u svaki otvor posije jedno sjeme koje olakšava poslije proces pikiranje.

"Poslije sijanja vrši se zalijevanje, najbolje bi bilo toplom vodom iz razloga da sjeme što prije klija. Najlakši način za postizanje tople vode u plasteniku je da postavimo plastičnu bačvu određene zapremine i u nju naspemo vodu. Kako se zagrijava prostor u plasteniku kako će i voda da poprimi temperaturu okoline", navodi Šašić i dodaje kako se time izbjegava stres biljke od hladne vode.

 Presađivanje pikiranog rasada može se vršiti direktno na zemlju (Foto: Depositphotos/Al.geba)

Pošto se proizvodnja vrši u kontejnerima od stiropora sav prostor oko sjemena, kontejner i supstrat, je na temperaturi vazduha koji je u plasteniku. Optimalni uslovi za klijanja i nicanje kupusa su dnevne i noćne temperature od 25 stepeni Celzijusa i vlažnosti supstrata od 80 posto do nicanja rasada. Poslije nicanje, a do pojave prvih pravih listova temperature sniziti za pet stepeni.

"Vlažnost vazduha i supstrata održavati na optimalnom nivou, što zavisi od temperature u samom plasteniku. Razlog snižavanja temperature poslije nicanja je da ne dođe do njegovog izduženja, koji je onda lošijeg kvaliteta, stablo je tanko i lako dolazi do polijeganja i propadanja biljke", ističe svjatodavac te napominje da nekoliko dana prije pikiranja temperaturu treba održavati na 15 stepeni i vršiti prvo kaljenje i privikavanje na nove uslove uzgoja.

Proizvodnja ranog rasada se obavlja u plastenicima koji se zagrijavaju, najčešće metalnom peći koja neravnomjerno raspoređuje toplotu u prostoru. Tako da je potrebno češće vršiti rotaciju kontejnera oko izvora toplote i na taj način omogućavamo da rasad što ravnomjernije niče, što je jako bitno za dalji proces proizvodnje.

Pikiranje u pvc čaše

Pikiranje rasada se vrši kada je biljka u fazi od kotiledonih listova do prva dva prava lista. Vrši se u pvc čaše prečnika 7 centimetara u supstrat. Ukoliko on u svom sastavu nema NPK đubriva, potrebno ga je dodati, najčešće formulacije 1:1:1 (pošto se azotna đubriva dodaju prilikom prihrane rasada). 

"Pored đubriva, možemo dodati i zeolit koji ima važnu ulogu u ravnomjernom otpuštanju vode i hranljivih materija. Isto tako, radi lakšeg održavanja vlažnosti supstrata možemo dodati i pijesak koji povećava volumen supstrata i samim ti i veću apsorpciju vode", preporučuje Šašić.

Biljka se pikira u čaše do kotiledonih listova, poslije toga se vrši slaganje čaša i zalijevanje. U prostorijama treba imati obezbjeđen izvor toplote koji se koristi ako bi noćne temperature bile značajno niske. Zalijevanje se obavlja redovno, najčešće u prvoj polovini dana, uz navodnjavanje možemo vršiti i prihranu azotnim đubrivima ili NPK đubrivima formulacije 1:1:1. Desetak dana prije presađivanja vrši se drugo kaljenje rasada gdje se biljka privikava na stvarne dnevne i noćne temperature. Rasad se presađuje kada je u fazi od 4 do 6 listova.

Pažljivo prilikom kaljenja rasada - važni savjeti prilikom zalijevanja

"Prednosti proizvedenog rasada u čašama je bolje ukorjenjivanje na njivi jer korijen oko svojih žila ima određenu količinu supstrata koji je obezbjeđen hranljivim materijama i vodom, tako da prilikom presađivanja prvih par dana svu potrebnu energiju 'vuče' iz supstrata, a taman je toliko i potrebno da se korijen i sama biljka privikne na nove uslove rasta i razvoja", kaže stručnjak.

Presađivanje pikiranog rasada može se vršiti direktno na zemlju ili na postavljenu malč foliju bilo da se radi o proizvodnju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Da bi se smanjio vremenski period od presađivanja do sječenja kupusa koristi se agrotekstil koji u zavisnosti od vremenskih uslova period proizvodnje smanjuje za 10 do 15 dana.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Rasad kupusa Pikiranje kupusa Presađivanje Živko Šašić Savjetodavna služba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]