Pretraga tekstova
Tresetna mušica nije poznata kao velika štetočina paradajza ali, u uslovima prenamnoženosti, može da pričini štetu mladim biljkama, naročito njihovom korijenu.
Najveću štetu od tresetne mušice (lat. Bradysia spp. Diptera Sciaridae) trpi cvijeće i ukrasno bilje, ali i šampinjoni jer je vrlo teško suzbiti je insekticidima, ne samo zbog karence već i ostalih uslova, koji su potrebni za njihov uzgoj. Uglavnom se, u podrumima u kojima se uzgajaju ove gljive njeno suzbijanje vrši vrelom vodom, ali su šupljine u zidovima skoro uvijek dovoljne za preživljavanje larvi.
Ako se treset koji se koristi u uzgoju šampinjona koristi u baštama, plastenicima i staklenicima, dolazi do njihove pojave i razvoja koji može da napravi problem povrtarima. Larve izgrizaju korijen jer se zaoravanjem treseta u jesen ili proljeće, unose pri površini zemljišta ili u dublje slojeve, odnosno, zonu korijenovog sistema. Odgovara joj da, u periodu hranjenja, ima dovoljno vlage. Ako je površinski dio suh, ishrana joj je otežana.
Također, ona napada paradajz, jagoda, ali i paprike. Dešava se da se stabljika tog povrća odjednom polomi na prelazu između stabla i površine zemljišta. Ako ste koristili treset u prihrani povrća, tj. prilikom sadnje, vrlo je lako da je to od larvi koje su izgrizle korijen koji nije dovoljno jak i razgranat zbog čega dolazi do lakšeg pucanja stabljike, čak i ako nema mnogo plodova na njemu. Ova se štetočina može nalaziti i u stabljici.
Jaja u treset polažu mušice koje imaju providna krila, a ako su visoke temperature, ubrzava se razvoj iz jaja do mušice. Potrebno je oko 20 dana. Treba imati na umu da visoke dnevne temperature nisu povoljne za larve koje se, u tom slučaju, hrane noću.
Jednom kada se pojavi u bašti ili plasteniku, vrlo je teško suzbiti tresetnu mušicu. Imajući u vidu da se štete manifestuju na korijenu, suzbijanje larvi nije lako. Može pomoći sirće sa devet ili 11 posto alkohola kojim se tretira površinski dio oko stabljike i ako ljuske od jaja unesete u zemlju, u zonu korijenovog sistema.
Stjenice ne podnose začine, otjerajte ih mentom, cimetom i bijelim lukom
Začini kao što su čili, biber, ljuta mljevena paprika i sirće, kada se primjenjuju folijarno, bukvalno će da sprže odrasle jedinke koje se nalaze na površini stabla i lista.
Tagovi
Tresetna mušica Uzgoj paradajza Uzgoj paprike Šampinjoni Sirće Začini Suzbijanje
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Pijačni barometar Derventa
(Cijene u KM od 2. januara ) Zelena salata 5- 6 Kupus 1,50 - 2 Karfiol 1,50 - 2 Praziluk 2 - 3 Crveni luk 1,50 - 2 Bijeli luk 11 - 12 Pasulj 6 - 8 Rotkvica 1,50 Cvekla 1,...