Pretraga tekstova
Znate da kažu da peršun sam sebe ne podnosi? S kim se slaže, kakvo tlo voli, kada ga sijati?
Peršun se u domaćoj kuhinji koristi u mnogim jelima, povrtnim i mesnim juhama, kao začin mladom krompiru, ali i mesu, a neizostavan je u preljevu od maslinovog ulja, bijelog luka i limunovog soka.
Njegovi listovi su bogati C vitaminom. Otvara apetit i pospješuje probavu, smanjuje nadimanje i grčeve i crijevima.
Prema narodnoj medicini, povoljno djeluje na cirkulaciju krvi. Čaj od ove biljke pospješuje rad bubreba i jetre. Kažu i da sprječava loš zadah.
Sije se u martu, kada prođu opasnosti od jačih mrazeva jer, kao i drugo korjenasto povrće, ako dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva, biljka će umjesto lišća formirati cvijet.
Može se sijati u posude i držati na prozorskoj dasci, balkonu ili terasi.
Evo savjeta kako uspješno uzgojiti peršun:
Tagovi
Uzgoj peršina Peršin Kako uzgojiti Sjetva peršina Klijavost sjemena Dobri susjedi Uzgoj peršuna Peršun
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!