Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbano vrtlarenje
  • 25.10.2016. 08:00

Terasu pretvorio u urbani vrt s chili paprikama!

Trinidad moruga scorpion, Jalapeno, Datil, Bishops crown, Chile de árbol, Hungarian wax, Fire flame samo su neke chili paprike koje je Danijel Stjepanović posadio na terasi svoje zgrade u Tuzli.

Foto: arhiva Danijela Stjepanovića
  • 3.584
  • 176
  • 0

Krovovi, balkoni, terase, sve su to mjesta na kojima se možemo baviti urbanim vrtlarstvom/baštovanstvom. Svjetske metropole polako su prepoznale značaj takvog uzgoja, a ideja se polako širi i bosanskohercegovačkim gradovima. U svojoj Tuzli, diplomirani pravnik Danijel Stjepanović, na terasi zgrade sadi chilli papriku!

"Ideja za uzgoj chili paprika je došla nekako spontano. Naime, mnogo volim da kuham i uvijek sam na balkonu u saksije sadio svježe začine tipa peršuna, bosiljka, ruzmarina, mente i slično. Prije par godina, nakon povratka sa putovanja iz Australije, moja djevojka mi je donijela sjemenke chili paprika i tako je sve krenulo. Posadio sam većinu tih sjemenki i gotovo sve mi je propalo. Mislio sam da jednostavno treba sjemenke staviti u zemlju i to je to, ali kada sam počeo da istražujem uvidio sam da to jednostavno nije baš tako", prisjeća se početka ideje.

Terasa Danijelove zgrade danas je raj za chili paprike, ali i cherry paradajz te začinsko bilje

Iduće godine je uzeo ostatak sjemenki, kao i još neke koje je dobio od prijatelja, napravio od starog plakara u stanu prvi grow box, i u februaru mjesecu posijao novu turu sjemenki.

"Klijavost sjemenki je bila preko 95% i onda sam se pitao šta sada sa tolikim biljkama jer nije u pitanju 5-10 sjemenki nego preko stotinu i tako sam došao na ideju da napravim roof garden. U nekim evropskim zemljama, kao npr. u Francuskoj, postoji čak zakonska obaveza da terase zgrada u gradskoj sredini budu makar djelimično pod vegetacijom, što je jako korisno, obzirom na to da biljke apsorbuju višak vode koja se sliva tokom obilnih padavina, s jedne strane, dok s druge strane, vegetacija smanjuje količinu ugljen dioksioda u vazduhu", objašnjava Danijel prednosti.

Presadio je 19 vrsta chili paprika, nekoliko sadnica cherry paradajza, kao i razne vrste začinskog bilja.

Koliko mu je poznato, na terasama u Tuzli nema nešto slično, pa je sam krenuo da smišlja planove kako da to izvede. Prvo je morao malo razgovarati sa komšijama u zgradi, neki su se u početku protivili, ali nakon nekog vremena i objašnjavanja sve je to polako krenulo u realizaciju.

"Što se tiče ulaganja, u kompletnu realizaciju sam uložio oko 300 KM, u najlone, saksije, zemlju, zaštitne mreže i slično, ali sam imao u vidu da taj materijal neću morati opet kupovati. Kada sam postavio sve to, onda sam sam presadio oko 19 vrsta chili paprika, nekoliko sadnica cherry paradajza, kao i razne vrste začinskog bilja", kaže nam.

Priprema za sadnju paprike

Trinidad moruga scorpion (jedna od najljućih na svijetu), Jalapeno, Datil, Bishop's crown, Chile de árbol, Hungarian wax, Fire flame samo su neke od vrsta chili paprika koje je posadio. Urod je bio fenomenalan! Iako je, naglašava, ova ideja bila vođena čisto ličnom željom za ukusnom, organskom i zdravom hranom, kao i potrebom za provođenjem malo mirnog vremena nakon posla i užurbanog načina života, polako se stvaraju mogućnosti i za neki profit, prodajom sjemenki i raznih vrsta sosova koje pravim najprije za ličnu upotrebu.

"Preporučujem svim mladim ljudima koji uživaju u zdravoj i ukusnoj hrani, a isto tako imaju određen prostor za ovako nešto, da se počnu baviti baštovanstvom i uživaju u plodovima svoga rada", zaključuje urbani vrtlar.

Foto: arhiva Danijela Stjepanovića


Fotoprilog


Tagovi

Chili paprika Danijel Stjepanović Tuzla Urbano vrtlarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.