Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 13.08.2024. 18:00

Syngenta predstavila 4 sorte cherry paradajza otporne na virus smeđe naboranosti ploda

Adorelle, Sicybelle, Emyelle i Crystelle otporne su, osim na ToBRFV, i na druge bolesti koje pogađaju jednu od najplodonosnijih kultura u sektoru voća i povrća

Foto: shutterstock/barmalini (ilustracija)
  • 151
  • 20
  • 0

Kada je otkriven 2014. godine u Izraelu, virus smeđe naboranosti ploda paradajza (ToBRFV) vrlo brzo proširio se Mediteranom i postao ozbiljna prijetnja uzgajivačima. U Evropskoj uniji ima status reguliranog štetnog organizma pod hitnim fitosanitarnim mjerama. 

Stabilan u okolišu, ovaj virus najčešće se širi mehanički, putem alata, rukavica, odjeće i ruku radnika koji dolaze u kontakt s biljkama te može preživjeti dugo na površinama.

Bolesti poput ToBRFV ili virusna pjegavost plodova paradajza (ToFBV) mogu uzrokovati gubitke u proizvodnji i do 70 posto. Upravo zato sorte koje uzgajaju oplemenjivači moraju odgovoriti na sve agresivnije viruse, ali i zadovoljiti potrebe trgovaca i potrošača. 

Produžne mjere protiv širenja virusa smeđe naboranosti ploda paradajza

Syngenta je tako predstavila četiri otporne sorte cherry paradajza: Adorelle, Sicybelle, Emyelle i Crystelle s genetskom otpornošću koje nude značajan potencijal prinosa uz zadržavanje kvalitete i okusa koje uzgajivači i potrošači očekuju, piše AgriMaroc.  

Otpornost na virus smeđe naboranosti ploda, virus mozaika i druge bolesti, kažu, postignuta je kombinacijom tradicionalnih tehnika uzgoja i naprednih tehnologija za bržu inovaciju.

Pogodne za uzgoj u staklenicima

Ove sorte, koje pokazuju ujednačenost plodova na biljkama i visok potencijal povrata, pogodne su za uzgoj u staklenicima. 

Adorelle paradajz je sočan i sladak, često se koristi u salatama zbog svoje čvrste teksture. Sicybelle je mali i okrugao, idealan za pripremu sosa, dok je Emyelle poznat po svojem bogatom okusu. Crystelle paradajz je velik i mesnat, odličan za pripremu umaka i pečenja.

“Kad nastavljamo dodavati nove sorte u naš asortiman, brinemo se da su uvijek dobrog okusa. Potrošači vole okus naeg paradajza i biraju ga kada odu u trgovinu. Uvođenjem novih otpornih sorti želimo osigurati da uzgajivači i dalje mogu ponuditi potrošačima ono što od njih očekuju“, ističe Ruud Kaagman iz Syngente. 

Na ovoj, jednoj od najplodosnijih kultura u sektoru voća i povrća, uzgajivači su neprestano u potrazi za novim vrstama koje su produktivne i otporne, posebno na viruse poput ToBRFV i ToFBV. 


Tagovi

ToBRFV Syngenta Cherry paradajz Bolesti paradajza Otporne sorte Nove sorte


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.