Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica duvana
  • 16.08.2017. 14:00

Suša prepolovila prinose duhana

Suša koja je ove godine uništila veći dio roda gotovo svih poljoprivrednih kultura, uvelike je prepolovila i prinose duvana.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 656
  • 46
  • 0

Suša koja je ove godine uništila veći dio roda gotovo svih poljoprivrednih kultura, prepolovila je i prinose duvana, a proizvođači koji su u ovogodišnju berbu polagali velike nade ističu da ono što je opstalo neće ni blizu zadovoljiti potrebe tržišta, piše Glas Srpske.

Duvanu, jednoj od rijetkih poljoprivrednih kultura koja voli sunce, temperature više od 40 stepeni i izostanak kiše uveliko su naštetili.

Proizvođač iz Donjeg Žabara Marko Mitrović kaže da neće imati ni polovinu onoga što je zasijao. "Osim toga, listovi su izgorjeli i kvalitet je veoma loš", rekao je Mitrović.

Sve je spaljeno

Ništa bolja situacija nije ni na njivi Dragana Jovića iz Čađavice Srednje.

"Proljetos sam zasijao oko šest hektara duvana, a očekivao sam da ću dobiti devet tona. Međutim, biće dobro ako sa parcela skinem četiri tone, i to veoma lošeg duvana - kaže Jović, dodajući da ima dijelova njive u koje nema potrebe ni da zalazi, jer je sve spaljeno. Ne znam šta da radim, da li da tražim pomoć od nadležnih ili ne, jer čisto sumnjam da ću išta dobiti, kad vidim kakva je situacija sa drugim kulturama", istakao je Jović.

Vršilac dužnost direktora bijeljinskog preduzeća "Duvan AD", koje se bavi i otkupom i preradom, Čedo Gotovčević kaže da sarađuju sa 80 proizvođača iz Semberije i 24 iz Posavine.

"Bićemo srećni ako uspijemo otkupiti oko 300 tona, a planirali smo za ovu godinu otkup 470 tona. I ono malo duvana što bude pobrano, biće lošeg kvaliteta", kazao je Gotovčević.

Tri marke za treću klasu

Prema njegovim riječima, prosječna otkupna cijena za kilogram je tri marke za treću klasu. "Na tu cijenu ide podsticaj od 0,30 KM po kilogramu za proizvođače koji ostvare prinos veći od 150 kilograma", kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je u ovoj godini sjetva duvana bila planirana na 860 hektara, uz očekivani prinos od 2,1 tonu po hektaru, odnosno 6,8 miliona KM.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Berba Nestašica Prinos Suša


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.