Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena bijelog luka
  • 26.07.2019. 08:00

Suša: Početak sezone bijelog luka u Češkoj obilježen visokom cijenom

Prema Češkom uredu za statistiku, prošlo je ljeto kilogram bijelog luka koštao u prosjeku oko 4,2 eura, dok je ove godine već došao do cijene od 4,5 eura.

Foto: Pixabay/manfredrichter
  • 246
  • 24
  • 0

Češka je u prvih pet mjeseci 2019. godine uvezla bijelog luka u vrijednosti 4,7 miliona eura, uglavnom iz Španjolske i Kine, a nakon što je prošlogodišnja berba podbacila, pogođena olujama, gradom, ali i visokim temperaturama. 

Ovogodišnja berba bijelog luka je započela i procjenjuje se da će njezin volumen biti veći od prošlogodišnjeg, unatoč činjenici da je suša uzrokovala manje glavice. A to znači da će povećanje cijene ove povrtne kulture biti neminovno. 

Klimatski uslovi, uz troškove radne snage koja berbu obavlja ručno, dovode do toga da češki bijeli luk neće lako konkurirati uvezenom

Prema Češkom uredu za statistiku, prošlo je ljeto kilogram bijelog luka koštao u prosjeku oko 4,2 eura (8,80 KM), dok je ove godine već došao do cijene od 4,5 eura (8,80 KM). No, kako navodi radio.cz, nije neuobičajeno da cijene još više porastu, unatoč činjenici da je uzgoj bijelog luka u Češkoj u porastu. 


Tagovi

Uzgoj bijelog luka Cijena Uvoz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.