Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 10.09.2018. 09:30

Šuplje i crno srce - dva poremećaja kod krompira

U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primijetiti neobične promjene, a one se mogu javiti i prilikom skladištenja.

Foto: Pixabay/Jing
  • 1.556
  • 69
  • 0

U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primijetiti neobične promjene. Zahvaljujući dipl.ing. Srđanu Vidanoviću iz PSSS, predstavljamo vam dva najčešća poremećaja.

Šuplje srce

Početni simptomi ovog poremećaja pojavljuju se u vidu malih pjega smeđe boje, koje se nalaze bliže centru krtole. Vremenom se povećavaju i postaju šupljine. Njihova veličina varira i uglavnom se od centralne šupljine pojavljuju pukotine. Oko ruba šupljine nalazi se tkivo koje je u početku roze boje, a kasnije postaje smeđe.

"Smatra se da ova promjena na krtolama krompira nastaje uslijed uvjeta koji prouzrokuju veoma intenzivan rast i razvoj. Neke krtole, koje imaju više od jedne šupljine crne boje rasproređene po cijelom tkivu, često su bile izložene ekstremnim temperaturama. Veoma visoke temperature tokom razvoja, skladištenja ili transporta, ili povrede koje nastaju prilikom hlađenja krtola, mogu prouzrokovati pojavu šupljeg srca kod krompira", objašnjava Vidanović.

Mjere zaštite:

  • sprječavati nagli i nejednak porast krtola;
  • prakticirati uništavanje cime na vrijeme, da bi se spriječio prekomjeran porast ktrola;
  • krtole vaditi po potpunom uništavanju cime, da bi se smanjilo vrijeme izlaganja visokim temperaturama, do kojih može doći u tom periodu;
  • primjenjivati adekvatne količine đubriva i vode za zalijevanje usjeva;
  • tokom skladištenja i transporta omogućiti odgovarajuću cirkulaciju zraka, koja sprječava pojavu visokih temperatura.

Crno srce

Na krtolama se izvana ne uočavaju nikakve promjene. U rijetkim slučajevima može doći do pojave ružičastih ili crnih vlažnih mrlja na površini krtola. Karakterističan simptom unutar krtole je potamnjivanje tkiva, od sivo-crne do tinta-crne boje, u centru (srcu) krtole. Nekada se može proširiti i do pokožice. Kada se tkivo isuši, postaje čvrsto i kožasto, a formiraju se i šupljine

"Do pojave crnog srca dolazi kada izvor kisika, za potrebe unutrašnjih tkiva, koristi brže nego što je mogućnost dotoka. Uvjeti koji mogu utjecati na pojavu crnog srca mogu se javiti prilikom poplavljivanja polja ili kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka, u skladištu kada je loša ventilacija, u transportu kada se krtole pregrijavaju, ili u uvjetima produženog skladištenja na temperaturama oko 0°C. Pojava crnog srca se može pojaviti kada su krtole izložene temperaturi od 41°C do 43°C u trajanju od dva sata", kaže Vidanović.

Mjere zaštite:

  • prilikom skladištenja izbjegavati visoke temperature i osigurati dobru ventilaciju;
  • prilikom transporta ne dozvoliti porast temperature iznad 16°C-21°C;
  • ne skladištiti krompir u gomile visine preko dva metara ako nema dobre prozračnosti;
  • tokom vađenja krompira uklanjati krtole što većom brzinom iz toplih, lakih zemljišta;
  • uklanjati krtole krompira sa zemljišta odmah, ukoliko se vađenje krompira obavlja pri toplom vremenu.

Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Šuplje srce Tamno srce Poremećaji krompira


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.