U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primijetiti neobične promjene, a one se mogu javiti i prilikom skladištenja.
U toku je vađenje krompira, pa je moguće da ćete u nekoj od krtola primijetiti neobične promjene. Zahvaljujući dipl.ing. Srđanu Vidanoviću iz PSSS, predstavljamo vam dva najčešća poremećaja.
Početni simptomi ovog poremećaja pojavljuju se u vidu malih pjega smeđe boje, koje se nalaze bliže centru krtole. Vremenom se povećavaju i postaju šupljine. Njihova veličina varira i uglavnom se od centralne šupljine pojavljuju pukotine. Oko ruba šupljine nalazi se tkivo koje je u početku roze boje, a kasnije postaje smeđe.
"Smatra se da ova promjena na krtolama krompira nastaje uslijed uvjeta koji prouzrokuju veoma intenzivan rast i razvoj. Neke krtole, koje imaju više od jedne šupljine crne boje rasproređene po cijelom tkivu, često su bile izložene ekstremnim temperaturama. Veoma visoke temperature tokom razvoja, skladištenja ili transporta, ili povrede koje nastaju prilikom hlađenja krtola, mogu prouzrokovati pojavu šupljeg srca kod krompira", objašnjava Vidanović.
Mjere zaštite:
Na krtolama se izvana ne uočavaju nikakve promjene. U rijetkim slučajevima može doći do pojave ružičastih ili crnih vlažnih mrlja na površini krtola. Karakterističan simptom unutar krtole je potamnjivanje tkiva, od sivo-crne do tinta-crne boje, u centru (srcu) krtole. Nekada se može proširiti i do pokožice. Kada se tkivo isuši, postaje čvrsto i kožasto, a formiraju se i šupljine.
"Do pojave crnog srca dolazi kada izvor kisika, za potrebe unutrašnjih tkiva, koristi brže nego što je mogućnost dotoka. Uvjeti koji mogu utjecati na pojavu crnog srca mogu se javiti prilikom poplavljivanja polja ili kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka, u skladištu kada je loša ventilacija, u transportu kada se krtole pregrijavaju, ili u uvjetima produženog skladištenja na temperaturama oko 0°C. Pojava crnog srca se može pojaviti kada su krtole izložene temperaturi od 41°C do 43°C u trajanju od dva sata", kaže Vidanović.
Mjere zaštite:
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica