Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 24.02.2024. 16:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Studenti istražuju korištenje ovčje vune kao inertnog supstrat za hidroponski uzgoj

Kroz uspoređivanje različitih sistema uzgoja, fokusirali su se na proizvodnju salate, ne samo u plastenicima, već i u posebnoj komori namijenjenoj uzgoju biljaka.

Foto: PPF UNSA
  • 239
  • 109
  • 0

Još jedna zanimljiva priča dolazi nam sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje su studenti imali jedinstvenu priliku da istraže tehnologije uzgoja povrća u zimskom periodu. Kroz uspoređivanje različitih sistema uzgoja, fokusirali su se na proizvodnju salate, ne samo u plastenicima, već i u posebnoj komori namijenjenoj uzgoju biljaka.

Ovčja vuna kao inertni supstrat

Kada je riječ o komori za uzgoj bilja i tradicionalnom uzgoju na zemljištu na otvorenom i u zaštićenom prostoru postoje razlike, ističe Anita Udovičić, studentica Master studija Povrtlarstvo. Kod uzgoja u klima komori, prije svega postoji mogućnost reguliranja agroklimatskih uvjeta potrebnih za rast i razvoj biljaka, čime omogućavamo uzgajanom bilju kontinuirani rast i razvoj u optimalnim uvjetima.

"Naglasak je stavljen na istraživanje utjecaja različitih modela osvjetljenja na rast i nutritivnu vrijednost salate. Posebno treba istaknuti inovativan pristup proizvodnji uz korištenje ovčje vune kao inertnog supstrat za hidroponski uzgoj biljaka", kaže ova studentica dodavši da ova ekološki prihvatljiv pristup ne samo da pokazuje održivost, već i otvara vrata novim mogućnostima u oblasti povrtlarstva.

Kako ovčju vunu koristiti kao đubrivo i malč?

Nije nepoznata činjenica da se ovčja vuna već neko vrijeme koristi u povrtlarstvu: za malčiranje gredica i nasada, a možemo se i kompostirati. "Međutim, korištenje vune u hidroponici predstavlja novi trend kojeg je potrebno posebno istražiti", dodaje Udovičić.

Vrijedne studentice PPF-a 

Neadekvatno odložena ovčja vuna, naročito za vrijeme Kurban-bajram predstavlja veliki ekološki problem, podsjeća Melina Hećo, studentica I ciklusa, Ratarsko-povrtlarski studijski program. S tim u vezi, kako kaže, njihov je cilj pronaći rješenja koja su ekonomski opravdana i ekološki prihvaćena.

"Kada su u pitanju rezultati istraživanja napominjemo da se vuna pokazala kao dobar inertni supstrat koji je omogućio nesmetan razvoj korijenovog sistema salate i usvajanje nutrijenata iz hranjivog rastvora. Eksperiment je sproveden na manjem broju uzoraka te je fokus bio na usvajanju hranjiva i razvoju korijenovog sistema", pojašnjava nam Hećo dodavši kako da nastavak istraživanja planiraju izvršiti na većem broju uzoraka uspoređujući ovčju vunu sa standardnim supstratima namijenjenim uzgoju biljaka hidroponskim plutajućim sistemom.

Proizvodnju donirali

Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, prema riječima Ćerime Zahirović Sinanović, asistentice na naučnoj oblasti Povrtlarstvo suočili su se s izazovima oko nabavke repromaterijala, ali zahvaljujući velikodušnoj donaciji domaćeg trgovinskog lanca, Bingo d.o.o., uspjeli smo sprovesti proizvodnju.

Proizvedu tokom nastave pa doniraju

"Naša zahvalnost nije samo u materijalnoj pomoći nego smo i posebno sretni radi činjenice da nauka, znanje, mladi i privreda kao potpora kreiraju zajedničke aktivnosti uz međusobno uvažavanje i prepoznavanje Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu kao društveno odgovorne institucije", kaže Zahirović Sinanović s nadom da će se plodna saradnja nastaviti.

Treba istaći da su značajnu količinu proizvedenog povrća donirali udruženju Pomozi.ba. Cilj je ne samo pružiti naučno i stručno obrazovanje, već i poticati društvenu odgovornost među studentima, što je ključno za napredak cjelokupnog društva.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Povrtlarstvo Uzgoj povrća Ovčja vuna Hidroponski uzgoj Studenti Praktična nastava Donacija povrća Anita Udovičić Melina Hećo Ćerima Zahirović Sinanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.