Većina povrtarskih biljaka je u fazi intenzivnog rasta i početka plodonošenja. Neophodna je kontinuirana zaštita od štetočina, naročito plamenjače. Interesantno je da i korovi mogu da pridonesu zaštiti povrća.
Listovi paradajza odlični su kod suzbijanja lisnih vaši. Samim otkidanjem listova šake će se osjetiti na, ne baš, ugodan miris. Potapanjem lišća u vodu i stajanjem od nekoliko dana, dobijate sredstvo koje će otjerati štetne insekte, u omjeru sa vodom od 2:10. Potrebno je dodati i pola decilitra jestivog ulja, kako bi se otopina duže zadržala na površini lisne mase.
Dovoljno je prskati jednom sedmično, a koristi se za suzbijanje ovih štetočina i na svim drugim povrtarskim vrstama. Još intenziviniji efekat dobija se miješanjem sa crvenim lukom. Lukovica je dobra i za suzbijanje lisnih buva jer sadrži supstancu propanhialoksid.
Drugo sredstvo za kontrolu štetočina i borbu protiv plamenjače je otopina crvenog i bijelog luka. Osim mirisa koji odbija štetne organizme, lukovi su dobri i u suzbijanju insekata jer, između ostalog, bijeli luk sadrži alicin i sumpor koji su odlični naročito u borbi protiv grinja. Mogu se koristiti i glavice i listovi.
Plamenjača je najopasnije oboljenje paradajza i krastavca. Idealno rješenje za njeno sprječavanje je domaće, nekuvano mlijeko. Ipak još bolji rezultati postižu se kada se, nakon prskanja mlijekom, listovi i stabljike oprskaju i vodom, u kojoj su potopljeni crveni i bijeli luk. Doza je, takođe 2:10, odnosno, dvije litre ovog sredstva u 10 litara vode. Dovoljno je po kilogram obe vrste luka staviti u bure od 100 litara vode, ali izrezanog, da se brže rastvore. Povremeno miješajte i počnite sa korišćenjem nakon dva do tri dana. Kada sredstvo odstoji mjesec dana ili više, biće još jače i efikasnije.
Sredstvo se može koristiti i u borbi protiv plamenjače graha koji je na otvorenom, u većini krajeva, u fazi cvjetanja. Ako vidite žute listove biljke, naročito donje, pri zemlji, to je znak da se pojavila bolest. Otkinite ih i zatim tretirajte prvo otopinom sa lukovima ili mlijekom. Isti efekat je šta god prvo da upotrijebite.
Zapamtite da je važno povrću dati što više hranjljivih materija. Samo stabljike idealno snabdjevene neophodnim elementima mogu da se uspješno izbore sa bolestima i patogenima. U početku, odnosno, u početnim fazama rasta, koristite koprivu i gavez, zbog azota, fosfora i kalijuma, u omjeru 2:10. Pred cvjetanje možete da uzmete i bor u poljoprivrednim apotekama ali, sredstva na bazi bora, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji. Ako ih ne možete pronaći, u svakom slučaju, tu su pčele koje će odraditi većinu posla. Bor se preporučuje ako je hladno i kišno vrijeme pa nema leta pčela.
Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid
Jedno od sredstava koje pomaže u jačanju povrća je mješavina hajdučke trave i maslačka. Hajdučka trava dezinfikuje površinu lista, a maslačak sadrži i bakar koji djeluje na lisne vaši i gusjenice. Sadrži i kalcijum, saponine, tanine i željezo. Nakon cvjetanja i oplodnje i u fazi rasta ploda, jednom sedmično tretirajte povrće i domaćim nekuvanim mlijekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem, zbog kalcijuma i zaštite od bolesti, naročito plamenjače.
Tagovi
Autor