Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u maju
  • 30.04.2023. 07:30

Šta se sije i sadi u maju?

Mjesec u kome sadimo mnogobrojne presadnice povrća i drugog bilja. Nastavljamo i sjetvu, jer je zemlja dovoljno topla i vlažna.

Foto: Dimitrije Đurđević
  • 1.527
  • 105
  • 0

Bliži nam se sjetva u maju i mnogo radova. Temperatura vazduha i zemljišta je mnogo povoljnija za klijanje sjemena, nicanje i rast biljaka, a zemlja je snabdjevena s dovoljno vlage.

Nastavlja se sa sjetvom na otvorenom pasulja za zrno, mahuna, krastavca, dinje, lubenice, kukuruza šećeraca, tikvica, tikve, ukrasnih tikvi, bamije, kikirikija. Započinje sadnja presadnica toploljubivog povrća i drugog bilja.

Neophodno kaljenje presadnica

Sa sadnjom presadnica ne treba žuriti. Mlade biljke postepeno treba privikavati na vanjske sredine. Kad bi naglo iznijeli presadnice iz zaštićenog prostora one se teško privikavaju, doživljavaju stres, a može doći i do njihovog propadanja.

Kako bi izbjegli probleme koji zbog toga mogu nastati potrebno je presadnice izlagati vanjskim uslovima kako bi se navikle na sunčevu svjetlost, različite temperaturne uslove, prirodnu cirkulaciju vazduha, vjetar. Započinjemo s izlaganjem biljaka, kaljenjem, u popodnevnim satima, a postepeno se to vrijeme produžava sve dok cijeli dan mogu provesti nezaštićene. Proces traje između 10 i 15 dana i za to vrijeme biljke treba redovno zalijevati.

To će doprinijeti jačanju biljaka i povećanju njihovog imunološkog sistema. Sada sadimo presadnice paprike, ljutih paprika, čeri paradajza, paradajza, krastavca, dinje, lubenice, bamije, celera, tikvica.

Planirajmo raspored i poštujmo plodored

Česta navika baštovana je da se drže stalnog rasporeda biljaka u bašti i iz godine u godinu sade istu vrstu povrća na isto mjesto. Do dovodi do iscrpljivanja zemljišta, nagomilavanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Planiranjem sadnje, poštovanjem plodoreda i smjene kultura na istoj gredici tokom godina sprečavamo mnogobrojne probleme. Ne sadite pripadnike iste porodice na isto mjesto tokom tri do četiri godine.

Pripremite zemlju za sjetvu na otvorenom

Za sitno sjeme potrebno je dobro pripremiti i usitniti zemlju. Nastavljamo sa sjetvom mrkve, peršina. Površina ne smije da se isuši. Kakao bi je održali vlažnom zalijemo gredice, prekrijemo kartonom ili papirnim vrećama i dobro ih navlažimo. Kada primijetimo da su biljčice počele nicati, uklonite vlažan papir.

Neke povrtnice vole veće količine organskog đubriva. Tikvice, krastavci, dinje i lubenice će posebno dobro reagovati. U ovom mjesecu sije se i sadi ljekovito i začinsko bilje: nana, timijan, žalfija, estragon, bosiljak, ružmarin i druge vrste.


Tagovi

Sjetva u maju Sadnja presadnica Sjetva povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas