Što prije sanirajte usjev i obavite tretmane zaštite i prihrane na onim površinama koje možete spasiti
Veliko nevrijeme je zahvatilo je sinoć sjeverozapad Bosne, ali i pojedina područja našeg regiona. Na nekim lokalitetima su usjevi potpuno uništeni, a negdje je padala spasonosna kiša. U slučajevima da su biljke oštećene još uvijek možete da ih spasite. Naravno da to zavisi od obima štete i od onoga što ćete preduzeti kako bi ih zaštitili od pojave bolesti i napada štetočina.
Na biljnom tkivu su nastale rane, grane su polomljene, opao je cvijet i plodovi. Prvi korak je da odrežete sve što je slomljeno i da sanirate rane. To je prije svega važno za višegodišnje usjeve, ali i za paradajz, papriku, krastavce, patlidžane. Oštećenja svojim mirisom privlače štetočine, a otvorene rane su ulazna vrata za prouzrokovače oboljenja.
Kod paradajza zaperci mogu preuzeti ulogu i formirati novu zelenu masu koja će plodonositi. Odstranite sve što je polomljeno. U slučaju krastavca budite oprezniji, jer je on osjetljiv na suvišno orezivanje. Sve što je palo na zemlju podignite. Što duže zelena masa bude u kontaktu sa zemljom, to će se više javiti bolesti.
Nakon što uklonite nered (grane, listove, oštećene i opale plodove) potrebno je što prije provesti tretiranje fungicidima. Često se upravo poslije grada javlja trulež, plamenjača, antraknoza koju izazivaju gljivice, ali ne zaostaju ni bolesti koje izazivaju virusi i bakterije. Na vama je šta ćete da koristite, da li hemijska ili prirodna sredstva, ali djelujte što prije. Visoke temperature će doslovno djelovati kao raketno gorivo za širenje zaraze u usjevu koji je oštećen.
Upotrijebite razna sredstva poput: biostimulansa, tečna, folijarna đubriva, amino kiseline. Njihova primjena doprinosi što bržem oporavku i djeluju antistresno. Aktiviraju se biohemijski i enzimski procesi u biljci, podstiče metabolizam, procese fotosinteze i vegetativni rast.
U zavisnosti gdje se nalazite, odnosno kakvi su vremenski uslovi, da li je jaka osunčanost, prekrijte usjev zaštitnim mrežama.
Stiže toplinski val: Sačuvajte plodove voća i povrća od ožegotina
Visoka temperatura i suh vjetar će ubrzati dehidrataciju oštećenih biljaka.
Tagovi
Autorica