Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni supstrati
  • 29.04.2023. 12:00

Šta je perlit i zašto je dobar za biljke?

Sigurno ste primijetili da pojedini supstrati imaju bijele opiljke, komadiće, to je upravo perlit.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 7.227
  • 400
  • 0

Osim što se u polju pripremaju bašte, u ovo vrijeme uveliko se na balkonima spremaju saksije za cvijeće ili povrće, a za tu namjenu u ponudi na tržištu su razne vrste supstrata. Među njima su oni za početni porast povrća, prilikom sjetve sitnije granulacije, te supstrati koji se koriste kasnije za presađivanje, tako da su često numerisani redoslijedom upotrebe od I do III.

Također, humus koji ima nešto niži pH za biljke koje vole kiselo zemljište kao što su borovnica, brusnica i drugi, razne vrste supstrata za cvijeće te oni sa perlitom.

Prirodan material

Sigurno ste primijetili da pojedini supstrati imaju bijele opiljke, komadiće, to je upravo perlit. On nema hranjivu vrijednost niti je neka vsrta đubriva, već isključivo ima ulogu da poboljša strukturu zemljišta, te da ga održi rahlim i rastresitim, a ne zbijenim. U takvom supstratu se bolje formira i razvija korijen, a dobro razvijen korijen bolje usvaja hranjiva iz supstrata, što sve skupa utiče na brži razvoj biljke.

U ponudi su razne vrste supstrata (Foto: Depositphotos/oilslo)

Perlit je prirodan material nastao od vulkanske stijene  i sunđeraste je strukture. Ima ulogu da upija i zadržava vlagu naročito njen višak u zemljištu, te kad je manjak ponovo je ispušta u zemljište što dodatno utiče na održavanje vodno-vazdušnog režima. Isto čini i sa mineralnim đubrivima, višak apsorbuje, a kad je nedostatak hranjiva ispušta ga nazad u zemljište.

Koju sortu paradajza uzgajati na balkonu?

Na taj način produžava dejstvo đubrivima. Zbog svoje porozne, sunđeraste strukture omogućava dobru provjetrenost, aeraciju zemljišta, što je vrlo bitno za normalan rast i razvoj biljaka. Može se koristiti i za sobno i vrtno bilje.

Dobar izolator

Proizvodnja rasada u supstratu sa perlitom je bolja jer prilikom presađivanja neće doći do oštećivanja korijena. Neutralne je reakcije tako da se može upotrebiti u supstrat bilo koje biljke.

Zahvaljujući njemu u težem zemljištu se ne može stvoriti površinska pokorica, omogućava lakši rast korijena, ublažava stres biljke uslijed velikih temperaturnih kolebanja jer je dobar izolator. Može se koristiti kao supstrat u hidroponskom uzgoju biljaka kao jedini mediji.

Ima ga u raznim pakovanjima od pet do 250 litara zapremine.


Tagovi

Perlit Suspstrat Bijeli komadići Đubrenje Zemljište za biljke Saksije


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.