Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na balkonu
  • 14.04.2023. 07:30

Koju sortu paradajza uzgajati na balkonu?

Odaberite sorte i hibride koji su namijenjeni uzgajanju u posudama i imaju ograničen rast. Oni i obilno rode. Koji su to?

Foto: Depositphotos/elena_siemer
  • 2.075
  • 106
  • 0

Nemate baštu, nemate dvorište, ali imate terasu, balkon ili osunčan prozor. To je dovoljno da se posvetite uzgajanju balkonskog bilja, a favorit je balkonski paradajz. Možete imati svježe plodove tokom ljeta i jeseni, pod uslovom da pažljivo odaberete sortu ili hibrid. Najčešće su to: Balconi F1, Balkonsko čudo, Bonsai paradajz, Pinokio i drugi.

Sorte koje se uzgajaju u plastenicima i baštama su indeterminantne, što znači da rastu veoma visoko. Može biti problem da se izborite s takvom biljkom koja intenzivno raste i formira gomilu zaperaka koje stalno morate otkidati. Balkonski paradajz ima mnogo manju visinu, do pola metra, prilagođen je za uzgajanje u saksijama i ne stvara gomilu zaperaka. Ako ste početnik, dobar izbor sorte i hibrida će vas spasiti gomile problema, od njege do zaštite. Druga bitna karakteristika je da obilno rode. Njihovi plodovi su sitniji, raspoređeni u grozdove.

Sadnja je laka

Biljke mogu da se prilagode različitim posudama, supstratu i uslovima. Presadnice se uzgajaju kao i kod običnog paradajza. Za sadnju u stalnu posudu možete odabrati plastične ili keramičke saksije, plastične boce ili kontejnere. Važno je da im je zapremina najmanje 3 l kako bi se formirao dobar korijen.

Na dno posude stavljamo šljunak, komadiće izlomljene cigle ili namjenske granule kako bi osigurali dobru drenažu. Sloj treba biti debeo oko 3 cm. Dodajemo supstrat, a na sredinu stavimo korijenovu balu biljke i nastavimo dodavanje supstrata. Lagano ga pritisnemo kako bi se ostvario kontakt s korijenom. Supstrat dodajemo do 2 cm ispod gornje ivice posude. To će spriječiti izlijevanje vode prilikom zalijevanja. Dubina sadnje presadnice je do kotiledonih listića. Paradajz ima osobinu da formira bočno korijenje na stabljici.

Ne kvasite listove

Poslije sadnje se obilno zalije. Ritam zalijevanja zavisi od temperature i na početku je razmak osam do deset dana. Ljetne visoke temperature zahtijevaće i češće navodnjavanje.

Nikada ga ne zalijevajte preko listova, jer će to potaknuti pojavu bolesti. Prihrana počinje dvije sedmice poslije presađivanja. Snabdjevenost hranivima utiče na prinos pa joj posvetite punu pažnju. Koriste se đubriva kao i kod običnog paradajza.

Šest pravila prihrane presadnica

Optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj se kreće između 18 i 22ºC, a noćna od 15 do 16ºC. Preko najtoplijeg dijela ljeta neka sama saksija bude u sjeni, dok biljka voli biti na direktnom suncu. Supstrat u saksiji se pregrijava, korijen zbog toga smanjuje funkciju. Obezbjedite potporu za biljke u vidu manjeg koca ili plastičnih potpora tokom formiranja i zrenja plodova. Oni su teški i mogu dovesti do loma stabljike ili grane.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Balkonski paradajz Uzgajanje paradajza na balkonu Balkonsko povrće Paradajz Sorta paradajza Niska sorta Povrće na balkonu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.