Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novo povrće
  • 16.04.2023. 15:00

Šta je bimi - povrće koje osvaja Evropu?

Nastalo ukrštanjem, a odlikuje se jedinstvenim okusom i sadržajem korisnih materija. Koristi se sirovo ili termički obrađeno.

Foto: FB/Bimi Spain
  • 120
  • 30
  • 0

U povrtlarstvu se sve brzo mijenja, a nove vrste povrća su stižu na naše tanjire. Bimi ili brokulini je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva i tražena vrsta. Sam naziv potiče iz japanskog jezika i znači ukusan. Nastala je ukrštanjem brokule i kailana, lisnatog povrća koje se koristi u kineskoj kuhinji.

Japanski naučnici su koristili tradicionalne tehnike ukrštanja kako bi stvorili ovo jedinstveno povrće. Polako osvaja Evropu i može se pronaći na tržištu Njemačke, Španije, Portugala, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske.

Poseban okus

Ono što Bimi izdvaja od ostalog povrća je što se brzo priprema, termički obrađuje, a može da se jede i sirova. Nazivaju je super povrćem, jer se odlikuje velikim sadržajem vitamina, mineralima i drugih materija korisnih za naše zdravlje. Sadrži više od 10 esencijalnih aminokiselina. U gastronomiji može da se priprema na različite načine, može se dinstati, kuhati, kuhati na pari, peći, roštiljati, od njega se pripremaju salate, sosovi.

Ima jedinstven okus, koji podsjeća na okus orašastih plodova. Odlično se slaže uz bilo koje meso ili ribu, a može biti i samostalno jelo. Po izgledu je sličan brokoliju, ali cvjetna glava nije kompaktna i ima dugačku, nježnu dršku. Potpuno je jestiv, jedu se drška i nježni cvjetovi. Idealan je za sve vrste prehrana. U 100 g ima 35 Kcal.


Tagovi

Bimi Brokulini Ukrštanje povrća Nova vrsta povrća Križanac brokolija Novo povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.