Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava pepelnice
  • 23.06.2020. 16:00

Sprječite pojavu pepelnice na usjevima jednostavnim mjerama

Visoka vlažnost uzročnik je mnogih bolesti na gajenom bilju. Pored plamenjače veliki značaj ima i pojava pepelnice na usjevima. U tekstu saznajte kako je prepoznati i na vrijeme spriječiti.

Foto: Danijela Plavšić
  • 11.771
  • 1.069
  • 0

Obilje vlage i smjenjivanje nižih i viših temepratura vazduha, uzrokuje pojavu mnogih gljivičnih oboljenja na gajenim biljkama. Jedna od njih je i pepelnica. Ova bolest zajedno sa plamenjačom spada u najznačajnija oboljenja gajenih usjeva.

Zarazu na biljkama izazivaju patogene gljivice iz porodice Erysiphaceae čiji su simptomi uglavnom slični i lako se uočavaju. Najčešće se javlja na biljkama iz porodice Cucurbitaceae - tikvenjačama (tikve, bundeve, lubenica, dinja, krastavac), zatim na vinovoj lozi, jabuci, te paradajzu, paprici, strnim žitima, ružama i ostalom ukrasnom bilju. Ovo oboljenje lako se uočava, list poprimi bjeličastu prevlaku kao da je brašnom posut, žuti i na kraju može dovesti do propadanja cijele biljke. Kod povrća, voća, strnih žita umanjuje se prinos u znatnom procentu, a kod ukrasnog bilja umanjuje njegovu vrijednost.

Preporučuje se preventivno djelovati jer kad se bolest pojavi teško ju je suzbiti. Takođe, da bi kontrolisali pojavu ovog patogena potrebno je voditi računa o plodoredu, optimalnom đubrenju azotom, pravilno uništavati zaražene biljne ostatke i pridržavati se ostalih agrotehničkih mjera.

Djelujte preventivno prirodnim preparatima

U konvencionalnoj proizvodnji primjenjuju se preparati na bazi sumpora kao što su: Chromosul, Zolvis, Kumulus, Thiovit Jet, te ostala sredstva poput Ortiva, Ortiva top i drugi. U organskoj proizvodnji koriste se razne otopine sa bijelim lukom, poljskom presliclicom (rastavićem), sodom bikarbonom itd.

Ako se odlučite za preslicu postupak za pravljenje preparata je sljedeći: potrebno je 1kg svježe biljne mase ili 150 g suve, potopiti u 10 l vode i osatviti 24 sata da odstoji, zatim na tihoj vatri ostaviti da vri 30 minuta. Kad se ohladi procjediti i u razrjeđenom odnosu 1:5 prskati biljke. Ovaj tretman može se ponoviti više puta.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Ako se ipak odlučite za sodu bikarbonu, potrebno je u 2l vode dodati 1 kap biljnog ulja, 1 deterdženta i 2 kašike sode bikarbone. Tako spremljenim preparatom tretirati biljke.

Postojeći vremenski uslovi joj pogoduju

Oidium lycopersicum je patogen koji izaziva pojavu pepelnice na paradajzu, a Leveillula taurica izaziva oboljenje na paprici. Kod obe vrste prvi simpomi se javljaju u obliku žućkastih pjega, na kojima se kasnije uočavaju bijele prevlake. Kod paradajza ovi simptomi su najčešće na licu lista dok se kod paprike javljaju na naličju. Oboljeli listovi kod paprike se suše i otpadaju dok kod paradajza ostaju visiti na stablu.

Na krastavcu se mogu javiti dva uzročnika pepelnice - Sphaerotheca fuliginea, koja na listovima razvija pepeljasto sivu i Erysiphe cichoracearum baršunasto bijelu prevlaku. Pepelnica je česta bolest na krastavcima, podjednako se javlja i u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Simptom se očituje pepeljastom prevlakom na listu koja se lako uklanja dodirom prsta. Takva pojava smanjuje asimilacionu površinu što dovodi do gubitka u prinosu i kvalitetu ploda. Gljivice, uzročnici pepelnice prezimljavaju na korovima, a na veće udaljenosti ih raznosi vjetar.

Na paradajzu i paprici se javljaju dvije vrste pepelnica koje mogu smanjiti urod i do 70%

Uzročnik pepelnice ruže je gljivica Sphaeroteca pannosa. Ova bolest se naročito širi u slučaju visoke vlažnosti i teperature. Pepelnica ruže je najčešća bolest ovog cvijeća. Prouzrokovač napada sve biljne dijelove na kojima se pojavljuju karakteristične pepeljaste prevlake. Lišće se uvija i suši. Uzrok pojave bolesti može biti i nedostatak svjetlosti, ali i neadekvatno đubrenje.

Vizuelnim pregledom uočite prve simptome

Pepelnica strnih žita je stalno prisutna u našem regionu. Uzročnik joj je patogen Erysiphae gramminis. Na početku razvoja bolesti simptomi su teško uočljivi. Prvo se zaraza uočava na donjem dijelu stabla gdje je usjev gušći. Nakon toga biva zahvaćen i list, a onda i gornji djelovi biljke. Na zaraženim mjestima razvija se bijela pahuljasta prevlaka, a pri jakim zarazama i klas može biti uništen.

Pepelnicu vinove loze uzrokuje patogen Uncinula necator, a štete na grožđu u pojedinim godinama mogu biti i do 100%. Simptomi se javljaju na svim zelenim dijelovima, a najviše na bobicama i mladicama. Bobice izgledaju kao da su posute pepeljastom prevlakom koje s vremenom posivi. Gljivica uništi pokožicu bobice te zbog unutrašnjeg pritiska, one pucaju, tada se javlja karaterističan simptom pepelnice - napuknute bobice sve do sjemenki.

Pregledajte na vrijeme svoje parcele i pravovremeno ustanovite da li imate slične znake oboljenja, da bi mogli pravilno djelovati.


Tagovi

Gljivična oboljenja Pojava pepelnice Preventivno djelovanje Prirodni preparati Uzročnici pepelnice Simptomi Pepelnica paradajza Pepelnica strnih žita Pepelnica ruže


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.