Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 26.08.2017. 15:00

Spriječite virus običnog mozaika pasulja

Virus običnog mozaika pasulja (Bean common mosaic virus) nanosi štetu pasulju i boraniji. Veoma je važno primjenjivati plodored, gajiti otporne sorte i sijati zdravo sjeme.

Foto: Murray/Flickr
  • 857
  • 44
  • 0

Virus običnog mozaika pasulja (Bean common mosaic virus) nanosi štetu pasulju i boraniji. Simptomi variraju u odnosu na soj virusa, osjetljivost sorte, faze razvoja biljke, kao i aktivnosti biljnih uši.

Kako prepoznati virus?

Zaražene biljke ćete prepoznati po blijedo-zelenoj boji liski, a zelena boja ostaje duž nerava. Razvoj nerava je neravnomjeran, pa su dijelovi između klobučavi. Osnovni simptom je mozaik i naboranost listova.

"Jaka deformacija listova uočava se kod listova formiranih nakon ostvarene infekcije. Opadanje cvjetova, zakržljale i deformisane mahune takođe se javljaju kao posljedica infekcije biljaka ovim virusom. Kod preosjetljivih sorti dolazi do nekroze sprovodnih sudova, te uvelosti i sušenja biljaka", piše za PSSS stručnjak Bojana Karapandžić.

Kako se virus prenosi?

Virus se održava i prenosi zaraženim sjemenom - ukoliko je infekcija ostvarena prije cvjetanja. Može da se prenese i polenom. Tokom vegetacije virus prenose i biljne uši, među kojima su i Aphis fabae i Myzus persicae. Prenošenje virusa biljnim sokovima dešava se kod osjetljivih sorti pri gustoj sjetvi.

Koje su mjere zaštite?

Veoma je važno primjenjivati plodored, gajiti otporne sorte i sijati zdravo sjeme. Treba izbjegavati sjetvu u monokulturi, jer se zaraženo sjeme može zadržati na parceli, pa sljedeće godine samonikle biljke mogu da budu izvor zaraze.

Vršite redovan pregled usjeva na prisustvo uši i obavezno ih suzbijte. Zaražene biljke neophodno je ukloniti.

Foto: Murray/Flickr


Tagovi

Pasulj Virus običnog mozaika Zaštita Grah


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]