Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mrkve
  • 21.04.2022. 07:30

Spriječite probleme u usjevu mrkve - slabo nicanje, zelen ili deformisan korijen, štetočine

Svaki od problema ima svoje uzroke, ali i rješenja - od vremenskih prilika preko strukture tla do agrotehnike

Foto: Depositphoto/gross@ukr.net
  • 579
  • 55
  • 0

Proizvodnja mrkve je dosta zahtjevna i mogu je pratiti brojni problemi. Možemo se susresti sa slabim nicanjem, deformisanim ili zelenim korijenom, bolestima, štetočinama. Svaki od ovih problema ima svoje uzroke, ali i rješenja.

Slabo nicanje

Sjeme mrkve je sitno i veoma zahtjevno. Može se desiti da je slabe klijavosti, jer smo kupili nekvalitetan sjemenski materijal ili je sjeme staro. 

Vremenske prilike mogu imati veliki uticaj na klijanje i nicanje. Za aktiviranje sjemena neophodna je vlaga u zemljištu. Ako je zemlja suva, potrebno je zalijevanje. Kako vjetar ne bi isušio površinski sloj, a s njim i sjeme koje je krenulo da klija, možemo poslije zalijevanja da gredicu prekrijemo papirom, papirnatom vrećom od brašna ili kartonom koje dobro navlažimo. Tako ćemo sačuvati vlažnost i osigurati da ne dođe do sušenja klice. Čim uočimo da su prve biljčice počele nicati, potrebno je ukloniti papirnati prekrivač. 

Sjetva mrkve u proljeće - kako pripremiti sjeme i zemljište?

Mravi mogu biti razlog zašto mrkva nije nikla ili što su tek iznikle biljke nestale. Oni odnose sjeme u mravinjake, a uništavaju iznikle mrkvice.

Zelen korijen

Česta je pojava da gornji dio korijen postaje zelen. U njemu se akumulirala toksična materija solanin. Do formiranja dolazi zbog djelovanja Sunca. Kako bi izbjegli ovu pojavu, korijen mrkve je potrebno zagrnuti zemljom.

Mrkvu zagrnite zemljom da ne pozeleni (Foto:  Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Deformisan korijen

Najčešći problem s kojim se susrećemo je pojava korijenja nepravilnog oblika. Takva mrkva se teže čupa iz zemlje, puca prilikom vađenja, slabije se čuva u toku skladišta, teško se guli i podložna je napadu štetočina i pojavi oboljenja, posebno truljenju.

Do ove pojave dolazi zbog djelovanja više faktora. Tvrdo i zbijeno zemljište je jedan od razloga. Zbog toga za sjetvu treba odabrati parcele koje se odlikuju rahlim, dobro dreniranim zemljištem. Suviše vlažno tlo je još jedan razlog. Kada poslije perioda suše pretjerano zalijemo usjev ili padne obilna kiša, dolazi do nastanka deformacija i pucanja korijena. Regulisanje vlažnosti će riješiti ovu pojavu. Kako bi zemlja sačuvala vlagu možemo obaviti malčiranje površine gredice.

Također, višak azota može da izazove deformisano korijenje i zbog toga ne treba pretjerivati s prihranom đubrivima bogatim ovim mineralom. Sjetvu obaviti u zagrijano zemljište, jer do nastanka deformacija korijena može doći zbog sjetve u hladno zemljište.

Primjena zelenišnog đubriva će djelotvorno da djeluje na poboljšanje strukture zemljišta. Ove biljke će svojim korijenom da ga razrahle, poboljšaju pristup vazduha i vode, a tokom razlaganja u zemlji potiskuju štetne mikroorganizme. Najbolje je u tu svrhu koristiti gorušicu, grahoricu, heljdu, repicu i druge vrste.

Štetočine i bolesti mrkve

Ovu povrtnu vrstu napadaju brojne štetočine, a najznačajnije su: nematode, lisne uši, mrkvina muha, puževi. Od bolesti se najčešće javljaju razne truleži (bijela, crna, vlažna) do kojih dolazi zbog prevelike vlažnosti ili nedostatka kalijuma.

Zemljišne nematode su veoma često uzrok pojave deformacija. Svojom aktivnošću remete normalan razvoj korijena i on se razgranava. Kako bi izbjegli njihovo djelovanje, mrkva se na isto mjesto može vratiti tek poslije pet do sedam godina.

Razmak biljaka

Površina gredice treba da obezbijedi dovoljno prostora za razvoj korijena svake biljke. Suviše gust usjev rezultiraće deformisanim i kržljavim korijenjem.

Prorjeđivanje se obavlja u nekoliko faza. Najbolje je istovremeno obaviti i uklanjanje korova. Prvo prorjeđivanje obavlja se kada su mlade biljke formirale prvi par pravih listova, drugi put poslije tri sedmice.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Deformisan korijen Zelen korijen Pucanje korijena Uzgajanje mrkve Sjetva mrkve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]