Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 14.06.2021. 09:45

Spriječite opadanje cvjetova paprike umjerenim zalijevanjem i rezidbom biljaka

Mnogo je faktora koji mogu dovesti do opadanja cvjetova paprike. Najbolje je preventivno djelovati i spriječiti ovu pojavu koja može da umanji urod povrća.

Foto: Depositphotos/Aboutnuylove
  • 4.577
  • 623
  • 0

Uzgajivači paprike veoma često se susreću sa pojavom da ona cvjeta, ali dolazi do opadanja cvjetova. Intenzitet njihovog opadanja može biti manji ili veći u zavisnosti od razloga koji dovode do te pojave.

Riječ je o povrtnoj vrsti koja ima visoke zahtjeve prema uslovima uzgajanja. Temperatura, vlaga, snabdjevenost biljnim hranivima, osvjetljenost, razmak sadnje, oprašivanje, neki su od faktora koji mogu dovesti do opadanja njenih cvjetova.

Sadnja ne smije biti pregusta. Međurazmak između biljaka trebalo bi da bude 25cm. Suviše gust sklop dovodi do manjeg usvajanja hraniva i vode. Pregusto posađene biljke slabije se razvijaju, podložnije su napadu štetočina i pojavi oboljenja.

Odaberite za sadnju osunčana mjesta. Paprika voli Sunce. Ukoliko raste u sjeni, slabije će da formira cvjetove i da ih odbacuje.

Pažljivo sa vlagom !

Ukoliko ne praktikujete rezidbu biljaka ove povrtnice, dobro je da uklonite mladi plod na prvom račvištu - onaj prvi. On se uklanja kada je veličine gumice na olovci. Ukoliko se ne odstrani, paprika će svu snagu i hraniva da usmjeri u njega. Smanjiće se fomiranje cvjetova, a ostali plodovi će biti sitniji.

Nedostatak vode u sušnim periodima ljeta veoma brzo će rezultirati njihovim opadanjem. Pupoljci takođe venu, žute, suše se i opadaju. Uslijed ovakvih vremenskih prilika, oprašivanje može u potpunosti da izostane ili je nepotpuno, a formirani plodovi su deformisani, lošijeg okusa i podložniji napadu štetnih organizama i raznim oboljenjima.

Zbog toga je od izuzetne važnosti odgovarajuće zalijevanje, najbolje je ujutro i uveče, a izbjegavati ga u najtoplijem dijelu dana. Pri tom, voda koja se koristi ne smije biti hladna. Temperaturni šok doveo bi do opadanja cvjetova, plodova, a i usporio bi se rast i razvoj usjeva, smanjio bi se i imunitet, a na kraju može doći i do uvenuća biljaka.

Višak vode je nepovoljan jer može izazvati pojavu trulenja korijena paprike, privlači puževe i negativno djeluje na usjev.

Do opadanja cvjetova može doći i zbog visoke ili niske vlažnosti vazduha. Optimalna vijednost se kreće od 60 do 70 procenata.

Osjetljiva na sadržaj azota 

Niska i visoka temperatura negativno djeluju na biljke paprike. One mlade su neotpornije. Minimalna temperatura za njihov normalan rast i razvoj je 15°C. Ukoliko je vrijednost niža od 15°C dolazi do prestanka rasta i opadanja cvjetova. Što je temperatura niža brže dolazi do obolijevanja i propadanja usjeva.

Visoka temperatura je isto tako nepoželjna u proizvodnji pomenutog povrća. Kada duži vremenski period termometar pokazuje 30°C ili kada je iznad 35°C biljka će da odbaci cvjetove i već formirane plodove.

Kolebanje temperature i velika razlika u vrijednostima tokom dana i noći rezultiraće opadanjem mladih plodova.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Dobro uspjeva na rahlim, umjereno vlažnim zemljištima koja su bogata organskim materijalom. Posebno je osjetljiva na sadržaj azota. Previše tog elementa dovešće do intenzivnog rasta zelene, mase, a manje će formirati cvjetova i plodova. Njegov manjak uticaće na zaustavljanje rasta biljaka. Previše fosfora u fazi formiranja pupoljaka uzrokovaće njihovo opadanje.

I mnogobrojne štetočine mogu izazvati navedenu pojavu. Moljci, grinje, tripsi, lisne uši, samo su neke od njih.

U plastenicima može da se javi i nedovoljno oprašivanja cvjetova zbog nedostatka oprašivača i slabog provjetravanja.

Na neke od tih faktora možemo djelovati i spiječiti ih. Mnogo je lakše da se reaguje kod uzgoja paprike u zatvorenom postoru, odnosno u plasteniku.  


Tagovi

Uzgoj paprike Cvjetovi paprike Napad štetočina Opadanje cvjetova Truljenje korijena Zalijevanje Nedostatak oprašivača


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.