Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat
  • 09.03.2017. 14:00

Spriječen uvoz još 77 tona zaraženog krompira!

Nakon nedavnih 47,5 tona, Inspektorat RS zabranio je uvoz još 77 tona sjemenskog krompira zaraženog gljivicom fusarium!

Foto: inspektorat.vladars.net
  • 1.612
  • 78
  • 0

Nakon 47,5 tona zaraženog krompira, Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljaocu za još šest pošiljki sjemenskog krompira u količini od oko 77 tona porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, jer je kod istih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp."

Kako navode iz Inspketorata, u toku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU "Poljoprivredni institut Republike Srpske". U analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp." u procentima od 6% do 14% krtola, a dozvoljeni procenat je 1%.

Spriječen potencijalni rizik

U toku proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja fitosanitarnih inspektora usmjerena je na kvalitet i bezbjednost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, prometuje i koristi u Republici Srpskoj. Vrši se sistematsko uzorkovanje sjemena u skladu sa unaprijed definisanim potencijalnim rizicima, a sve u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u Republiku Srpsku i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Zabranjen uvoz 47,5 tona zaraženog krompira

S obzirom da je u prethodnim danima inspekcija prvobitno zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krompira u količini od 47,5 tona porijeklom iz Holandije i Francuske, te još pomenutih šest pošiljki sjemenskog krompira, možemo reći da je nadležna fitosanitarna inspekcija pravovremeno identifikovala potencijalni rizik, preventivno djelovala i preduzela neophodne mjere.

S obzirom da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Evropi, može se uočiti da je u toku prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krompira. Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima Federacije Bosne i Hercegovine.

Savremena oprema

Tržište sjemena u Republici Srpskoj je u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Rad fitosanitarnih inspektora značajno je olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke "Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja- ICIS".

Nabavljena je oprema koja inspektorima omogućava da na brz i jednostavan način obave kontrolu osnovnih parametara i pokazatelja koju su ključni za dalji tok inspekcijskog nadzora, da pregledom na licu mjesta detektuju štetočine na bilju i pravovremeno preduzimaju mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u Republiku Srpsku.

Foto: inspektorat.vladars.net


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Uvoz Inspektorat Zaražen krompir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.