Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat
  • 09.03.2017. 14:00

Spriječen uvoz još 77 tona zaraženog krompira!

Nakon nedavnih 47,5 tona, Inspektorat RS zabranio je uvoz još 77 tona sjemenskog krompira zaraženog gljivicom fusarium!

Foto: inspektorat.vladars.net
  • 1.612
  • 78
  • 0

Nakon 47,5 tona zaraženog krompira, Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz i naložila povrat pošiljaocu za još šest pošiljki sjemenskog krompira u količini od oko 77 tona porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, jer je kod istih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp."

Kako navode iz Inspketorata, u toku redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU "Poljoprivredni institut Republike Srpske". U analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp." u procentima od 6% do 14% krtola, a dozvoljeni procenat je 1%.

Spriječen potencijalni rizik

U toku proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja fitosanitarnih inspektora usmjerena je na kvalitet i bezbjednost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, prometuje i koristi u Republici Srpskoj. Vrši se sistematsko uzorkovanje sjemena u skladu sa unaprijed definisanim potencijalnim rizicima, a sve u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u Republiku Srpsku i zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Zabranjen uvoz 47,5 tona zaraženog krompira

S obzirom da je u prethodnim danima inspekcija prvobitno zabranila uvoz dvije pošiljke sjemenskog krompira u količini od 47,5 tona porijeklom iz Holandije i Francuske, te još pomenutih šest pošiljki sjemenskog krompira, možemo reći da je nadležna fitosanitarna inspekcija pravovremeno identifikovala potencijalni rizik, preventivno djelovala i preduzela neophodne mjere.

S obzirom da je porijeklo zaraženih pošiljki iz država koje su ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Evropi, može se uočiti da je u toku prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krompira. Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima Federacije Bosne i Hercegovine.

Savremena oprema

Tržište sjemena u Republici Srpskoj je u potpunosti pod kontrolom inspekcije. Rad fitosanitarnih inspektora značajno je olakšan i unaprijeđen nabavkom opreme u sklopu projekta Svjetske banke "Unapređenje investicionog okruženja i institucionalnog jačanja- ICIS".

Nabavljena je oprema koja inspektorima omogućava da na brz i jednostavan način obave kontrolu osnovnih parametara i pokazatelja koju su ključni za dalji tok inspekcijskog nadzora, da pregledom na licu mjesta detektuju štetočine na bilju i pravovremeno preduzimaju mjere u cilju sprečavanja unosa karantinski štetnih organizama u Republiku Srpsku.

Foto: inspektorat.vladars.net


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Uvoz Inspektorat Zaražen krompir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]