Matovilac je nutritivno bogata salata, poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina.
Matovilac, Valerianella locusta, poznat i kao "poljska salata" ili "ovčji jezik", smatra se jednom od najzdravijih salata na svijetu, no, treba napomenuti da za to ne postoji službena potvrda. Bogat je hranjivim tvarima, a njegov blagi okus i nježna tekstura čine ga popularnim izborom u zdravoj ishrani.
Idealna je salata za uzgoj u plasteniku, gdje zahtijeva plodno tlo, umjerenu vlagu i minimalnu zaštitu od štetočina.
Uzgoj matovilca u plasteniku je jednostavan i zahtijeva minimalne resurse, dok pruža visokokvalitetan i zdrav proizvod. Neophodno je pripremiti tlo, koje treba biti plodno, rahlo, neutralne do blago kisele pH vrijednosti (6,0–7,0). Dodaje se organsko gnojivo poput komposta ili stajnjaka, jer matovilac preferira hranjivo, dobro drenirano tlo.
Obično se sije u jesen (od septembra do novembra), ali ako ste zakasnili nema brige, jer sjetvu možete obaviti i u rano proljeće. Sjeme se sije direktno u redove na razmak od 10 do 15 cm između redova i 2 do 3 cm unutar reda, na dubini od 1 cm.
Može se saditi i u obliku hranjivih kocki, koje omogućavaju lakšu sadnju i optimalnu ishranu biljaka zahvaljujući unaprijed pripremljenom supstratu bogatom hranljivim materijama.
Kod njege usjeva obratite pažnju na zalijevanje, jer tlo treba biti umjereno vlažno, ali ne preplavljeno. Plastenik se redovno prozračuje kako bi se spriječile bolesti poput plijesni. Matovilac je otporan na većinu štetočina, ali redovno praćenje je važno za prevenciju problema.
Matovilac se bere ručno, kada biljke razviju rozete od 6 do 8 listova. Obično se obavlja 6 do 8 sedmica nakon sjetve. Listovi se režu tik iznad korijena kako bi se očuvala svježina i produžio rok trajanja.
Prava je riznica vitamina i minerala, pa iz toga je izvučen zaključak o njegovim koristima za zdravlje, sadrži:
Njegova nutritivna vrijednost i jednostavna priprema čine ga nezaobilaznim u svakodnevnoj ishrani. Ako tražite biljku koja će obogatiti vašu prehranu i unaprijediti zdravlje, matovilac je savršen izbor! Koristi se svjež u raznim jelima.
Ako ga odlučite pripremiti kao salatu, njegovi nježni listovi odlično se slažu s maslinovim uljem, limunovim sokom, orašastim plodovima i sirevima. Možete ga dodati smoothieju jer povećava njegovu nutritivnu vrijednost i daje blagu aromu. Također, koristi se kao prilog,kada se servira uz pečeno povrće, ribu ili meso. U sendviču se koriste svježi listovi dodaju hrskavost i okus.
Prije upotrebe, listove matovilca treba dobro isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonila prljavština ili eventualni insekti.
Zahvaljujući niskom sadržaju kalorija, a bogatstvu hranjivih tvari, idealan je za osobe koje žele održati zdravu tjelesnu težinu i poboljšati opće zdravlje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor