Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slanutak
  • 08.04.2018. 07:30

Slanutak - jedna od najotpornijih mahunarki na sušu

Slanutak ili naut se sije se u rano proljeće i može ostvariti prinos veći od 3 t/ha. Osim u ishrani ljudi, koristi se i kao koncentrirana hrana za stoku.

Foto: Pixabay/Patricia/Maine
  • 1.276
  • 30
  • 0

Slanutak ili naut je jednogodišnja zeljasta biljka, koja se uzgaja zbog zrna bogatog bjelančevinama. Ovo je jedna od najotpornijih mahunarki na sušu. Nema posebne zahtjeve kada je riječ o zemljištu, a uspijeva na svim, osim na kiselim i teškim zemljištima. Sije se u rano proljeće, a bere tokom augusta. Prinosi zrna mogu dostići više od 3 t/ha.

Sjeme slanutka podsjeća na grašak

Korijen nauta je vretenast i dobro razvijen, pa biljci omogućije dobro snabdijevanje vodom i hranivima iz dubljih slojeva zemljišta. Stablo je tanko, uspravno i žbunasto, a pri kraju vegetacije odrveni. Biljka može biti visoka 25-70 cm. Listovi su neparno perasti, sa 13-17 liski. Nadzemni dijelovi biljke su prekriveni sitnim dlačicama. Cvjetovi su leptirasti, sitni bijeli, ružičasti, rjeđe plavičaste boje. Sjeme slanutka, koje podsjeća na grašak, nalazi se u mahuni dužine od 1,5 do 4 cm), koja najčešće sadrži jednu do dvije semenke. Boja sjemena može da biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna.

Priprema zemljišta i sjetva nauta

Obrada zemljišta za sjetvu slanutka zavisi od predusjeva. Najbolje predkulture su mu okopavine, a poslije njih strna žita. Najvažnije je obaviti jesenje oranje. Preporučuje se đubrenje sa 30-40 kg/ha dušika, 50-80 kg/ha fosfora i 20-50 kg/ha kalijuma. Sjetva slanutka se obavlja u rano proljeće. Klija pri niskim temperaturama i dobro podnosi mrazeve, pa se u može siejati već početkom marta.

"Može se sijati na međuredni razmak od 30-70 cm, ili uskoredno na rastojanju od 15-20 cm. Sjetvena norma zavisi od načina sjetve i krupnoće sjemena (70-150 kg/ha). Dubina sjetve iznosi 5-7 cm, dublja je na lakšim i sušim zemljištima, a plića na težim i vlažnijim. Ako je posijan na širi razmak vrši se međuredna kultivacija", objašnjava savjetnica Vesna Bilić.

Slanutak je cijenjen predusjev, posebno za ozima žita, jer obogaćuje zemljište dušikom i rano napušta parcelu. Može se češće uzgajati na istoj površini, što je prednost za sušna područja, gdje nema mogućnosti za navodnjavanje. 

Vegetacija i berba slanutka

U početnoj fazi rasta, slanutak je otporan na niske temperature i može podnijeti od -6°C do -8°C. Kasnije se potreba za toplinom povećava, pa je optimalna temperatura u vegetativnoj fazi 20°C - 24°C, a u vrijeme cvjetanja oko 25°C.

"Minimalna temperatura za nicanje iznosi 5-6°C, ali u takvim uslovima niče za oko tri semice. Pri temperaturi zemljišta od 8-10°C niče za 10-15 dana, a najbrže je nicanje pri 20- 25°C", kaže Bilićeva.

Vegetacija je od 70 do 100 dana, zavisi od dužine dana, padavina i temperature. Najveća potreba za vodom je u vrijeme formiranja pupoljaka i u cvjetanju. Mahune slanutka sazrijevaju gotovo istovremeno. Zrela mahuna ne puca, a prezrela otpada. Na jednoj biljci može biti do 100 mahuna. Žetva se obavlja adaptiranim kombajnom, kao za grah, a na manjim površinama biljke se mogu čupati ili žeti. Suho sjeme se skladištiti.

Značaj slanutka u ishrani

Slanutak je vrlo značajan u ishrani ljudi, jer je bogat bjelančevinama, ali i mineralima, posebno fosfornim spojevima. Sadrži znatne količine provitamina A i vitamina B1. Ima nizak postotak celuloze, pa je lako probavljiv. Zrno se koristi za  kuhana jela, pečeno i kao surogat kavi. Korisno je i kao koncentrirana hrana za stoku, pogotovo za mliječne krave, ovce, svinje i perad.


Povezana biljna vrsta

Slanutak

Slanutak

Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Slanutak je jednogodišnja zeljasta biljka. Korijen mu je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korijena nalazi se dublje od 20 cm tla, što mu... Više [+]

Tagovi

Slanutak Naut Bjelančevine Sjetva Vesna Bilić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]