Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 25.12.2022. 07:30

Sjetva za proizvodnju presadnica: Šta se sije početkom zime?

Sada se obavlja stratifikacija sjemena, sije se povrće koje ćemo uzgajati u zagrijanim plastenicima i za južna područja, obavlja se sjetva cvijeća koje dugo niče

Foto: Depositphotos/irinashatilova
  • 255
  • 25
  • 1

U zimskom periodu za sjetvu i uzgajanje rasada je potrebno omogućiti uslove za klijanje i rast nježnih biljaka. Ključni faktori su svjetlost, temperatura i vlaga. Kod odabira vrsta treba biti obazriv. Često se dešava da ljudi naprave greške i obave sjetvu rasada suviše rano.

Odaberite odgovarajuće vrste biljaka

Ova sjetva se podrazumijeva kada su u pitanju uzgajivači povrća koji imaju plastenike koje zagrijavaju, vrste koje zahtijevaju stratifikaciju (sjeme voća i ukrasnog drveća i grmlja), vrste koje dugo klijaju i niču. U suprotnom ćete dobiti stare presadnice koje su podložne pojavi raznih oboljenja, napadu štetočina i sigurno neće biti nosioci velikog uroda. Ako se nalazite na jugu, gdje je klima pogodna, ili imate plastenik s grijanjem možete posijati: kupus, krastavac, paradajz, papriku, celer.

Zašto se neko sjeme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Sada je vrijeme kada započinje naklijavanje slatkog krompira batata. Obavlja se stratifikacija sjemena za vrste kojima je to neophodno. Najsigurnije je da se to odradi u frižideru gdje možete nadgledati cijeli proces.

Sije se i paprika (Foto: Depositphotos/CharMoment)

Osigurajte dobre uslove

Potreban je kvalitetan supstrat koji će imati povoljne uslove za početni rast presadnica. Veličinu kontejnera i posuda prilagoditi vrsti i načinu uzgajanja. Posuda treba biti dovoljno široka i duboka kako bi bilo dovoljno prostora za nesmetan rast korijena. Što je sjeme krupnije, to se dublje polaže u zemlju i obrnuto. Sitno sjeme se pokrije tankim slojem zemlje. Sjeme begonije je najbolje sijati površinski, a preko se postavi prozirna folija koja sprečava isušivanje i održava stalnu vlažnost.

Temperatura se prilagođava vrsti. Za begonije i lavandu je potrebno osigurati 21ºC, lobeliju između 18 i 25ºC. Većini povrtnica će za klijanje i nicanje odgovarati temperature od 20 do 25ºC, dok će kupusnjačama odgovarati malo niže vrijednosti.

Obratite pažnju na gustinu sjetve. Pregusti klijanci su podložni pojavi truležnih bolesti koje se brzo šire, posebno kad je supstrat prevlažan. Zalijevanje treba da je umjereno, a povremeno treba provjetriti klijalište.


Tagovi

Rasad Presadnice Flanci Proizvodnja rasada Klijalište Sjetva povrća Temperatura Supstrat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.