Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji špinat
  • 12.09.2020. 07:30

Sjetva špinata u jesen: Pripremite tlo i ne zaboravite na navodnjavanje

Jesenji ili prezimljavajući špinat sije se sredinom oktobra, a bere se od kraja aprila sljedeće godine.

Foto: JumpStory
  • 866
  • 360
  • 0

Među povrtnim vrstama koje se uzgajaju i tokom kasne jeseni i zime, važno mjesto zauzima špinat (Spinaceaoleracea), jednogodišnja biljka koja spada u najstarije uzgajano povrće. Pretpostavlja se da je porijeklom sa srednjeg Istoka, najvjerovatnije iz Persije, gdje su ga konzumirali u velikim količinama. Na naša područja sjeme su donijeli Turci u 16. i 17. vijeku. 

Kod nas ne postoji značajna proizvodnja na većim poljoprivrednim površinama, već se najčešće uzgaja u porodičnim baštama za lične potrebe ili za prodaju na pijaci. 

Sorte tamnije boje sa visokim udjelom suhe materije pogodnije su za industrijsku preradu jer obično imaju duže vrijeme uzgoja i produktivnije su. Za jesenje - zimsko klijanje, kako bi se sezona produžila, siju se i sorte kraće vegetacije. One su nešto svjetlije i sadržaj suhe materije im je nešto niži. 

Neizbježno navodnjavanje

U poređenju sa drugim povrćem (paprikom, paradajzom ili krastavcima), nema velike zahtjeve, a može se uzgajati na gotovo svakom tlu. 

Tolerantan je na hladnoću, u vrijeme stvaranja lišća optimalna dnevna temperatura je 15-16 °C. Takozvani prezimljavajući ili zimski izdržljivi tipovi mogu podnijeti hladnoće do čak -10 °C i to bez značajnih oštećenja.

Prednosti jesenje sjetve špinata

S druge strane, kako navodi Agroinform, na više temperature reaguju osjetljivije nego na hladnoću. Već iznad 20°C i pod uticajem dugih dana (15 - 16 sati svjetlosti) brzo razvija stabljiku, čineći lišće vlaknastim i nejestivim. Kako bi se to izbjeglo, u doba godine sa više sunčanih sati preporučuje se sijati sorte koje su prilagođene dugim danima. 

Ono na šta treba posebno obratiti pažnju je da ova biljka ima velike zahtjeve prema vodi. Razlog leži u slabo razvijenom korijenovom sistemu koji se uglavnom prostire u površinskom sloju, te ako uzmemo u obzir činjenicu da ima kratku vegetaciju u kojoj mora formirati veliku vegetativnu masu, nameće se zaključak da je navodnjavanje u proizvodnji špinata neizbježno.

Ne zahtijeva đubrenje osim na vrlo pjeskovitim ili glinenim tlima koja su posebno siromašna organskim materijama. Potrebe za hranjivima su minimalne, 1-2 dkg/m2 NPK gnojiva. Za uspješan uzgoj potrebna su plodna, srednje teška zemljišta, lako propustljiva i dobre strukture. Ne podnosi kisela tla već bogata kalcijem. Za dobru i stabilnu zemljišnu strukturu poželjna je neutralna ili slabo kisela reakcija (pH 5,5 - 7,5).

Jesenje sorte siju se početkom oktobra

Zavisno od vremena sjetve, u našim su uslovima uobičajene rano-proljetna, jesenja i ozima proizvodnja. Ljetne sorte mogu se sijati u drugoj polovini avgusta, početkom septembra, a beru se krajem oktobra. Jesenji ili prezimljavajući špinat sije se sredinom oktobra, a bere se od kraja aprila sljedeće godine. Proljetni se sije početkom marta, a može se brati od juna.

Radovi u septembru: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i sjetva

Proizvodi se direktnom sjetvom sjemena s tim da se sije u redove na međuredni razmak od 25 do 30 cm i razmak u redu od 3-5 cm. Dubina sjetve iznosi 2 - 4 cm, a potrebna količina sjemena je 3 g/m2. Posijanu parcelu nakon sjetve treba obavezno povaljati.

Za plastenike, trebalo bi uzgajati sorte sa bržim rastom, a za neposredno pokrivanje agrotekstilom, sorte otporne prema niskim temperaturama. Za zimski period uzgoja, treba koristiti one s nježnim lisnim drškama jer se tako smanjuje sadržaj štetnog nitratnog oblika azota.

Berba

Berba započinje kada je razvijeno desetak pravih listova. Prvo se beru oni  pojedinačni jer se iz središta lisne rozete stalno razvijaju novi. Pred kraj uzgoja, kada već dolazi do formiranja cvjetne stapke, beru se cijele rozete.

Kako uzgojiti novozelandski špinat

Ovo povrće nije pogodno za duže skladištenje pa ga je odmah nakon berbe potrebno konzumirati ili zamrznuti. 

Mladi listovi mogu se pripremiti i kao salata, samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama, a u posljednje vrijeme, s jačanjem svijesti o zdravoj prehrani, sve se više koristi u svježem stanju u obliku napitaka i smoothie-ja.


Tagovi

Uzgoj špinata Sjetva Jesen Berba Navodnjavanje Zamrzavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]