Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva mrkve
  • 12.11.2023. 12:00

Sjetva mrkve u novembru: Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Mrkva je jedna od povrtarskih kultura kojoj jesenje i zimske temperature ne smetaju, jer se nalaze u zemljištu u fenofazi klijanja.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 232
  • 12
  • 0

Mrkva može da se sije u novembru, što se praktikuje u umjereno kontinentalnim i kontinentalnim područjima za dobijanje rane mlade mrkve, što ranije u proljeće. Na taj način pokušava se izbjeći nemogućnost sjetve u rano proljeće zbog prevlažnog zemljišta. Tako posijana tek malo proklija i rano u proljeće nastavlja rasti.

U praksi se nerijetko događa da mrkva iz tih rokova sjetve u našim uslovima izmrzne ili rano u proljeće odmah potjera u generativnu fazu, kada donosi sjeme. Iz tog razloga za tu namjenu uglavnom se siju rane ili srednje rane sorte manje sklone jarovizaciji, da ne bi dale u sljedećoj godini sjeme. To su sorte i hibridi u tipu amsterdamske. To je tip sorte valjkastog oblika sa tupim vrhom, dužine osam do 12 centimetara i prečnikom oko 1,5 cm. Ovakve se najčešće prodaju sa lišćem u vezicama.

Uzgoj mrkve: Ranija sjetva za bolji prinos i veći sadržaj karotena i šećera

U slučaju izuzetno hladnih zima sa temperaturama od -10 do -15 stepeni Celzijusa, potrebno je leje sa posijanom mrkvom pokriti agrilom (agrotekstilom) ili lutrasilom.

Izbor hibrida i sorti

Hibridi i sorte mrkve za jesenju sjetvu su mokum F1 (vrlo rani hibrid tipa amsterdam - valjkastokonusni), amsterdamska (srednje rana sorta, vegetacije 110 do 120 dana).

Na malim površinama sjetva se obavlja omaške ili u brazdice sa razmakom između redova 20 cm za rane i 30 cm za nešto kasnostasnije sorte. U redu je gusta sjetva. Kod mehanizovane sjetve i međuredne obrade, međuredni razmak iznosi 40 - 50 cm, a u redu tri do pet centimetara, uz upotrebu obloženog, kalibriranog sjemena.

Sjetva u trake i na lejama

Sjetva je moguća i u trake sa dva ili tri reda na uzdignutim lejama. Rastojanje između redova iznosi 30 cm, a u redu tri do pet centimetara. Razmak između uzdignutih leja je najčešće 75 cm. Dubina sjetve iznosi 1,5 do dva cm. Potrebna količina sjemena za sjetvu kreće se od četiri do osam kg/ha, zavisno od njene gustine i načina.

Kod mehanizovane širokoredne sjetve i one u trake na uzdignutim lejama ova se obavlja pneumatskim sijačicama, uz korištenje kalibriranog krupnijeg sjemena, koje je obloženo odgovarajućim đubrivom i zaštitnim sredstvima. Radi svake sigurnosti, količinu sjemena kod jesenje sjetve uvećati za 15 do 25 posto.

Mrkva je jedna od povrtlarskih kultura kojoj jesenje i zimske temperature ne smetaju, jer se nalaze u zemljištu u fenofazi klijanja, odnosno prolazi jesenji i zimski period "proklijala". Praktično to znači da cijelu zimu ostaje u zemljištu proklijala, ali se dešava da nešto malo i ne proklija.

Prednosti jesenje sjetve u novembru su višestruke, ali je najveća prednost dobijanje rane mlade mrkve u proljeće, te glavne rane berbe početkom juna. Glavni nedostatak ove metode sjetve je kratak rok trajanja ili čuvanja korjenova.


Tagovi

Jarovizacija Sjetva mrkve Jesenja sjetva mrkve Hibridi i sorte mrkve Sjetva u trake Sjetva u lejama Sjetva šargarepe Norme sjetve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.