Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 29.01.2024. 07:30

Sjetva kupusa se obavlja u neutralan supstrat

Od kvaliteta uzgojenih presadnica zavisi prinos kupusa. Sjetvu je potrebno prilagoditi namjeni i dužini vegetacije.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 170
  • 59
  • 0

Kupus nije zahtjevna povrtna kultura kao što je to slučaj sa paprikom, ali i on traži znanje, rad, vrijeme i pažnju. Obilan rod zdravih i jakih glavica možemo dobiti samo ako imamo dobar rasad.

Mnogo je faktora koji utiču na uzgajanje presadnica kupusa, a prije svega potrebno je odlučiti u koju svrhu ga uzgajamo, kada ga sijemo i kakav je kvalitet zemljišta.

Odaberite sortu ili hibrid

Prvi korak je da se odlučimo za sortu i hibrid određene namjene i dužine vegetacije.

Prema namjeni razlikujemo sorte za svežu upotrebu u salatama i to su uglavnom iz rane grupe zrenja, zatim za svježu upotrebu i termičku obradu, najčešće su iz srednje grupe, i za kiseljenje kasne sorte.

Sjeme treba da je kvalitetno, ima visoku klijavost i da je dezinfikovano, bilo bio metodama ili upotrebom hemijskih sredstava.

Poštujte rokove sjetve

Ovo je kultura koja odlično podnosi niske temperature, ali sa sjetvom ne treba žuriti. Prerana sjetva dovodi do pojave izduženih biljaka, stablo je tanko, korijen slabo razvijen, slab je razvoj.

Od sjetve do nicanja prođe pet do deset dana, a proizvodnja rasada traje između 40 i 60 dana u zavisnosti od dužine vegetacije koja može biti od 90 do 180 dana.

Koristite kvalitetan supstrat

Za proizvodnju presadnica je od izuzetne važnosti kvalitet supstrata koji treba da je rastresit, rahle strukture, da ima dobre vodno-vazdušne karakteristike, da je neutralne pH reakcije, bolje kad je neutralan ili blago kiseo.

Nekada je sadnja kupusa obavljanja na otvorenom na mjestu gdje je spaljivano drvo, jer se tako istovremeno termički dezinfikovalo zemljište i obogaćivalo hranivima putem pepela.

U slučaju da zemljište nije dezinfikovano možete ovaj posao odraditi pomoću rastvora kalijum permanganata.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Sjetva kupusa Presadnice kupusa Rasad kupusa Supstrat za kupus Proljetna sjetva Sjeme kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]