Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna sjetva krompira
  • 21.04.2017. 12:00

Sjetva krompira je skupa, ali se od nje ne odustaje

U desetak lijevčanskih sela ovoga proljeća krompirom je zasijano oko hiljadu hektara oranica. Istovremeno u skladištima je još uvijek nekoliko stotina tona lanjskog uroda.

Foto: Boško Grgić
  • 3.490
  • 213
  • 0

Krompir je dominantan u odnosu na ostalo povrće, pa čak i na kukuruz u većem dijelu Lijevče polja, a posebno u selima Mašići, Vilusi, Karajzovci, Elezagići, Petrovo Selo, Seferovci i Romanovci.

Boro Topolović iz Dušanova kod Nove Topole ove godine krompirom je zasijao pet hektara. Zbog lakšeg plasmana opredijelio se isključivo na ranu proizvodnju.

"Prošle godine sam proizveo 300 tona i sve prodao do avgusta. Računica je mnogo bolja, ali i veći rizik kod proizvodnje mladog ili ranog krompira", kaže Topolović.

Sjetva krompira je skupa, a cijene bagatelne, kažu proizvođači

Iako je sjetva skupa, a sama proizvodnja na otvorenom riskantna zbog čestih vremenskih kolebanja i skupa zbog obaveznog navodnjavanja, poljoprivrednici su nepokolebljivi. Usavršili su se u ovoj proizvodnji i stekli ogromno iskustvo i znanje.

"Ništa drugo osim poljoprivrede ne znamo niti možemo raditi. To prenosimo na mlađe. Moji sinovi Jovica i Goran sa snahama i djecom su se prihvatili mehanizacije i njive, ali je svake godine ista priča. Cijene naših proizvoda su bagatelne a sjetva skupa, u tome je problem", kaže Dragoljub Stajčić iz Gornjih Karajzovaca koji je ovog proljeća zasijao 80 dunuma zemljišta.

I u njegovom slučaju krompir je dominantan.

Velike zalihe lanjskog krompira

Cijena prošlogodišnjih zaliha krompira koje se još uvijek mjere stotinama tona je do 30 feninga po kilogramu. Ipak, to ne spriječava Lijevčane da i ove godine siju i rani i kasni krompir. Primijenjuje se raznovrstan sortiment, a poljoprivrednici vode račun da siju zdravo i deklarisano sjeme. Tokom minulih mjeseci osvježili su znanje na nekoliko veoma korisnih predavanja. Draško Banjac, poljoprivrednik iz sela Mašići kaže da je i ove godine zasijao krompir uprkos većim količinama neprodatog krompira.

"Ne žurimo sa prodajom starog krompira, jer mladi još ne stiže. Važno je da smo dobro uskladištili krompir. Cijena je oko 3 do 4 kilograma za jednu marku. Iako za kafu u kafiću treba prodati 4 ili pet kilograma krompira ne odustajemo. Važno je da nas posjećuju kupci iz cijele BiH, Crne Gore, pa čak i sa Kosova. Dobro je kad u ovo doba godine imamo šta prodati, jer nam treba svaka marka za sjetvu i ostale radove", rekao je Banjac.

Država obezbjeđuje podsticaje

Nacrtom Pravilnika o raspodjeli sredstava podsticaja poljoprivredi predviđeno je da proizvođači sjemenskog i merkantilnog krompira imaju pravo na podsticaje.

U Lijevče polju očekuju urod težak 50.000 tona

Nenad Erceg iz Resora za pružanje stručnih usluga Područne jedinice Gradiška, kaže da podsticaji za proizvedeno i prodato povrće, pa i krompir, iznose do 15 odsto od prosječne tržišne cijene. "Podsticaji po jednom proizvođaču mogu maksimalno iznositi do 100 hiljada maraka, a zahtjeve treba podnijeti do 30. novembra. Ovih dana poljoprivrednicci mogu računati na podsticaje iz prošle godine", rekao je Erceg.

Ukoliko godina bude rodna u Lijevče polju je za očekivati urod težak 50 hiljada tona ili 2 hiljade teških kamiona - šlepera sa po 25 tona. Riječ je o koloni kamiona od čak 40 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Nove Topole do Banja Luke.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Mašići Vilusi Karajzovci Elezagići Petrovo Selo Seferovci Draško Banjac Nenad Erceg Romanovci Boro Topolović Jovica Stajčić Goran Stajčić Dragoljub Stajčić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.