Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva povrća
  • 18.03.2023. 16:30

Sjetva korjenastog povrća: Koje je otpornije na mraz, a kom treba više svjetlosti?

Za uspješnu proizvodnju povrća je blagovremena obrada zemljišta, primjena trojnog đubriva NPK, prihrana azotom na proljeće, kao i dobra predsjetvena priprema površinskog sloja zemljišta kako bi se omogućio normalan rast i razvoj gajene kulture.

Foto: Depositphoto/zaitzeva-anuta2012@yandex.ru
  • 109
  • 25
  • 0

Sa kretanjem vegetacije počinje i sjetva većine povrtlarskih kultura na otvorenom polju poput mrkve, peršuna, cvekle i drugih. Zbog izuzetno sitnog sjemena jako je važno da zemljište prije sjetve bude dobro pripremljeno i nađubreno, jer se sjetva ovih kultura obavlja u površinskom sloju zemljišta na svega jedan do 1,5 cm dubine. Ukoliko se sitno sjeme posije dublje nego što je predviđeno, teže će iznići. S druge strane, ako se posije jako plitko može doći do sušenja klice i propadanja.

Peršun korjenaš otporniji na mraz

Savjetodavac Olivera Gavrilović ističe da ipak ne treba žuriti sa sjetvom korjenastog povrća, jer ukoliko mlade biljke prođu kroz stadijum jarovizacije i dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva onda će kasnije umjesto željenog prinosa biljke obrazovati cvjetonosno stablo.

"Sjetva peršuna se obavlja u proljeće kada vremenski i zemljišni uslovi to dozvole. Sjeme klija na temperaturi od dva do tri stepena celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stepeni", kaže Gavrilović i dodaje da se za sjetvu koristi sijačica za sitna sjemena kada su veće površine i ručna ili omašna kada su male površine, dok količina utrošenog sjemena zavisi od klijavosti, načina sjetve i međuredne obrade.

"U povoljnim uslovima sjeme niče za 15 do 25 dana. Navodnjavanje peršuna je neophodno u sušnim godinama i kasnije u toku vegetacije, a kritičan period je početak zadebljanja korijena kod peršuna korjenaša", ističe dalje i dodaje da peršun pripada grupi povrtlarskih biljaka s najvećom otpornošću prema mrazu.

Mlade biljke mogu da podnesu mraz i temperaturu i do minus deset stepeni celzijusa. Takođe naglašava da je peršun korjenaš otporniji na mraz od lišćara.

Mrkva ima potrebe za svjetlošću

Prema riječima naše sagovornice mrkva najbolje uspijeva na pjeskovitim zemljištima uz odgovarajuću primjenu navodnjavanja. Sjetva se obavlja u rano proljeće, početkom marta, pa sve do polovine maja što zavisi od dužine vegetacije sorte, sijačicama u redove ili dvostruke trake, a razmak između redova je 35 do 40 cm, u redu pet do osam centimetara.

"Mrkva ima velike potrebe za vodom, naročito u prvim fazama razvoja, dok se mlade biljke ne ukorijene. Slabo podnosi sušu i tada se korijen slabo razvija, a također je važno da ne raste u zasjeni, jer ima velike potrebe za svjetlošću."

Mrkva najbolje uspijeva na pjeskovitim zemljištima

Sa druge strane tu je cvekla koja je manje otporna na niske temperature od ostalog korjenastog povrća. Minimalna temperatura za klijanje je šest do osam stepeni celzijusa, dok je optimalna temperatura za rast i razvoj oko 20 stepeni.

"Optimalno vrijeme za sjetvu cvekle namijenjene ljetnoj potrošnji je od sredine marta pa do posljednjih dana maja mjeseca. Prije sjetve je neophodna priprema zemljišta kako bi se osigurao dubok i rastresit sloj. Razmak između redova zavisi od toga da li se sjetva obavlja na manjim ili većim površinama. Kod manjih površina sije se sa razmakom između redova od 30 do 40 cm, dok je na većim površinama razmak 50 do 60 cm. Optimalan razmak u redu je do 10 cm", kaže stručnjak.

Ono što je svakako važno za uspješnu proizvodnju povrća je blagovremena obrada zemljišta, primjena trojnog đubriva NPK, prihrana azotom na proljeće, kao i dobra predsjetvena priprema površinskog sloja zemljišta kako bi se omogućio normalan rast i razvoj gajene kulture. Neophodno je, također tokom vegetacije pratiti stanje usjeva, kao i potrebe za navodnjavanjem, naročito kod biljaka koje imaju povećane potrebe za vodom.


Tagovi

Setva povrća Korenasto povrće Olivera Gavrilović Setva šargarepe Setva peršuna Setva cvekle Priprema zemljišta


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !