Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 06.04.2023. 07:30

Šest pravila prihrane presadnica

Mnogobrojni faktori utiču na usvajanje biljnih hraniva, a korijen presadnica još uvijek nije dobro razvijen. Na šta treba obratiti pažnju u ovoj kritičnoj fazi razvoja mladih biljaka?

Foto: Depositphotos/Allexxandar
  • 1.009
  • 89
  • 0

Prihrana presadnica je neophodna ako želimo dobiti zdrave i jake mlade biljke. Kako bi dobili dobre rezultate potrebno je poštovati određene zahtjeve. Prilikom nicanja prvo se pojavljuje kotiledoni listići, a hrana koja im je potrebna na početku dobivaju iz sjemena. Kada se pojave druga dva listića, dakle prvi par pravih listova, počinje intenzivno usvajanje hraniva. To je pravi termin da obavimo prvu prihranu.

Kada dodavati đubrivo?

Nije važno samo da dodamo hraniva, već i kako to radimo. Odaberite da đubrivo dodajete ujutro. Tada je intenzivno usvajanje hraniva iz zemljišta, a biljni sokovi se kreću iz korijena prema listovima noseći neophodne materije.

Provjerite snabdjevenost supstrata vodom. U slučaju da je suh obavite zalijevanje, a onda tek sljedećeg dana dodajte hranjivi rastvor. Korijen biljke u suhom supstratu može doživjeti stres i oštećenje ako ga zalijemo rastvorenim đubrivom.

Čitajte upute

Poštujte navode proizvođača i osobine đubriva. Neke vrste ne smiju doći u kontakt s listovima, drugi djeluju folijarno, a neki se mogu primjenjivati na oba načina.

Obratite pažnju na sastav. U ovoj fazi biljkama je potrebno više fosfora za razvoj korijena, a manja izbalansirana količina azota i kalija. Ne zaboravite i mikroelemente.

Koliko često?

Ritam prihranjivanja može biti dva puta sedmično, kada se ukupna količina đubriva podijeli u dva obroka. Drugi način je prihrana jednom u sedam do 10 dana punom količinom.

Temperatura vode u kojoj rastvaramo đubrivo treba da je sobna, odnosno da se kreće od 20 do 25ºC. Rastvor koji ste pripremili koristi se odmah i ne ostavlja za sljedeći termin primjene. Ne pretjerujte s primjenom, jer i višak hraniva može dovesti do propadanja nježnih biljčica.


Tagovi

Presadnice Biljna hraniva Đubrenje Prihrana presadnica Koliko često Zalijevanje đubrenjem Njega presadnica Pravila uzgoja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]