Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG HS - BIOVITA
  • 25.06.2018. 09:00

Senad Bajramović proizvodi 100% bio proizvode, a otvorio je i api komoru za liječenje osoba koje imaju probleme sa disajnim putevima

Senad Bajramović iz Velike Kladuše vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gazdinstva "HS-BIOVITA", koje egizistira pune tri godine. U ponudi svojim kupcima nudi razne vrste slatkih i kiselih proizvoda, sokova, džemova, meda te ljekovitog bilja.

Foto: Privatni arhiv Senada Bajramovića
  • 2.955
  • 249
  • 0

OPG "HS - BIOVITA", kao što i sam naziv kaže, nudi isključivo bio proizvode bez kemijskih aditiva i konzervanasa. Vođeni definicijom zdravog života, upravo onom na koju smo posredstvom raznih objekata brze hrane i fabričkih sokova zaboravili, ovo gazdinstvo nudi finalni proces od njive do samog proizvoda.

Proizvodnjom i preradom domaćih proizvoda se bavi tri godine

Upravo u vremenu, u kojem živimo, brzini života, domaći proizvodi bazirani na starim tradicionalnim receptima i načinu proizvodnje, postali su pravi “dragulji” u svijetu genetski modificirane hrane i mjesto im  je u jednoj riznici. U prostoriji koja podsjeća na duh jednog vremena, Senad Bajramović, iz velikokladuškog naselja Trnovi nudi upravo razne domaće proizvode.

Ovo poljoprivredno gazdinstvo postoji, odnosno funkcionira već pune tri godine. Kako ističe naš sagovornik Senad, izdvaja ga to što je sve proizvedeno na njivama, stavljeno u tegle, i plasirano od proizvodnje do kupca. Cilj ovoga što Senad radi skupa sa svojom suprugom, je sačuvati za zimu sve one blagodati koje nam ljeto donosi, a to se dakle, prvenstveno odnosi na voće i povrće.

“Bavim se preradom voća i povrća. Kao što i sami možete vidjeti, radimo raznovrsne sokove, džemove, povrće prerađujemo u salate. Također se bavim i pčelarstvom, tako da imam i proizvodnju, kao i prodaju meda i proizvoda od meda”, rekao je Senad.

U ponudi ima razne vrste slatkih i kiselih proizvoda, med te kandirano voće

Ovo mjesto na kojem se nalazimo definitivno je raj za svakog onog tko obožava slatko i kiselo. Upravo na ovom mjestu se može naći veoma široka ponuda raznih proizvoda, med, ali moguće je naći i kandirano voće u ponudi.

A kada je u pitanju povrće koje prerađuju, u ponudi se mogu naći kiseli kornišoni, kisela paprika, paradjzuša, a rade i kečape te ajvare. Iz ponude slatkih proizvoda moguće je naći razne vrste kandiranog voća, ali pored svega, Bajramovići u ponudi imaju i neke ljekovite biljke, koje su proizvedene u kombinaciji sa medom te služe za liječenje raznih bolesti.

"Imamo u ponudi med života, a prodajemo i polenov prah", dodao je Senad.

Posjeduje 35 pčelinjih zajednica

On je također rekao kako trenutno posjeduje 35 pčelinjih zajednica, od čega njih osam se nalazi u naselju Trnovi, i trenutno su na obiranju meda sa kestena, dok su preostale košnice raspoređene u velikokladuškom naselju Glinica, nekoliko kilometara dalje od Trnova. Međutim, ono što je interesantno jeste to da se u ovom gazdinstvu nalazi još pet sanduka pčela, koji su smješteni u prostoru pored te isti služe za inhlaciju.

vcd
Api komora

"Od njih sam napravio api komoru i one služe za osobe koje imaju probleme sa dišnim putevima i za one koje muči glavobolja", izjavio je on.

Otvorio i api komoru, kapaciteta do pet osoba

Ideja o samom otvaranju api komore, kako kaže Bajramović, trajale je više od dvije godine.

"Prvo sam razmišljao gdje da je postavim, a bila su potrebna i financijska sredstva. Sve je išlo jako usporeno. Nakon izvjesnog vremena uspio sam osposobiti api komoru i staviti je u funkciju.”, rekao je Senad.

Inače, kapaciteti ovih api komora su pet osoba, budući da je tu smješteno pet pčelinjih zajednica. U slučaju da dođe do prepoterećenosti kapaciteta, pored se nalazi i idealan prostor koji služi kao čekaonica, gdje se posjetitelji mogu poslužiti svježim napicima, u ugodnom ambijentu te obaviti svoju terapiju kada dođu na red.

Zanimljivo je i da je naš sagovornik odlučio iz solidarnosti pokloniti besplatno korištenje api komora svima onima koji su slabijeg ekonomskog stanja.

Nema ispomoći, prodaju vrši na kućnom pragu

Razgovarajući sa Senadom, zapazili smo i ljekovito bilje. Senad nam kaže da iste nabavlja od jedne firme iz Bihaća. U ponudi se mogu naći razni čajevi te bilje za razne tegobe.

Kako smo naveli u početku, sav posao obavlja sam Senad sa svojom suprugom. Inače, oboje su po zanimanju poljoprivredne struke, a iskustvo u ovim poslovima stekli su pri dugogodišnjem radu u jednom preduzeću u Velikoj Kladuši. Kako sami dodaju, na tom poslu, pokupili su i poneke recepture, ali definitivno i stekli ljubav prema ovom poslu, koji zahtijeva mnogo rada, truda i odricanja.

Prodaju proizvoda Senad i njegova supruga vrše na kućnom pragu.

“Sve što proizvedemo, 100% je organsko, bez ikakvih dodataka, aditiva ili konzervansa. Želio sam sačuvati stare autohtone kulture, budući da težim zdravom životu”, objasnio je Senad.

Posjeduju i aparate za pravljenje svježe cijeđenog soka

U vremenu u kojem živimo, zdrava hrana sve više dolazi do izražaja.  Ovaj bračni par nudi priliku da svatko tko posjeti njihove prostorije, sebi napravi i svježe cijeđeni sok, jer posjeduju takve aparate.

“Imamo mašine većeg kapaciteta. Dnevno bih mogao prerađivati od 500 litara do jedne tone, ovisno o vrsti voća, međutim, nemamo sredstava da to ostvarimo, pa radimo onoliko koliko stignemo”, izjavio je Bajramović.

fcs
Domaći proizvodi na poljoprivrednom gazdinstvu Senada Bajramovića

Planira pokrenuti liniju za proizvodnju eteričnih ulja

U cijeli proces proizvodnje i prerade Senad je ulagao isključivo svoj novac. Podsticaja nema. Obraćao se i Općini, Službi Vlade kantona, Ministarstvu poljoprivrede, međutim uvijek je dobijao smiješne i banalne odgovore. Pomoći nije bilo.

Ipak, kako sam Senad na kraju razgovora dodaje, korak po korak, i sav trud i rad se vidi. U budućnosti, Senad ima u planu proširiti svoju ponudu, ali trenutno zasada sve stoji onako kako jest, budući da nema ispomoć u radu. Njegov cilj je kupiti malu mini liniju za proizvodnju eteričnih ulja, ali tek onda kada dođe vrijeme za to.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG HS BIOVITA Zdrava hrana Kiseli krastavci Paprika Paradjzuša Velika Kladuša Senad Bajramvoić Poljoprivredno gazdinstvo Pčelinje zajednice Med Kandirano voće Sok od maline Tradicionalne recepture Api


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]