Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest paprike
  • 08.07.2023. 07:30

Šarenilo listova paprike - šire ga i lisne uši

Osim paprike mozaik se javlja na preko 400 biljnih vrsta. Uklanjajte zaražene biljke čim ih primjetite. Šta još možete napraviti?

Foto: Ranka Vojnović
  • 256
  • 41
  • 0

Ove godine uzgajivači paprika javljaju da su u usjevu primijetili biljke koje imaju neobično šareno lišće.

Radi se o virusnom oboljenju koje može napraviti ozbiljnu štetu, a izaziva ga virus mozaika lucerke. Osim paprike, ima veliki broj domaćina, preko 400 vrsta, poput leguminoza, lucerke i povrtnih vrsta, krompira, paradajza, patlidžana, zelene salate i mnogim drugima.

Šarenilo listova

Simptomi su jasno uočljivi u vidu svijetlih tačkica koje se šire. Mrlje postaju sve veće. Mogu da se pojave i na kotiledonim listovima. Biljke zaostaju u rastu, postaju kržljave, slabije se formiraju cvjetovi i lošije zameću plodovi.

Listovi mogu imati deformisanu središnju nerv bez pokazivanja šarenila na liski. Na plodovima paprike dok su još zeleni možemo primijetiti šarenilo u vidu uskih pruga. Često su zakržljali i deformisani.

Radi se o virusnom oboljenju

Prenosi se sjemenom, krtolama krompira, a u toku vegetacije šire ga lisne uši. To je posebno izraženo u usjevima gdje su biljke pregusto sađene.

Kako formirati grm ili obaviti rezidbu paprike?

Osim toga, potiče sa zaraženih biljaka lucerke iz okoline. Uši virus prenose kontaktom sa zaraženih na zdrave biljke. Kratko vrijeme su domaćini i zbog toga bolest zahvata lokalno područje.

Kako pomoći biljci? 

Preporučuje se suzbijanje ovih štetočina. Uklanjajte zaražene biljke čim ih primijetite. Nisu poznate sorte koje su otporne, kao ni sredstva koja će pomoći u borbi protiv ovog oboljenja.

Neka od sredstava mogu pomoći za usporavanje širenja: bakar, pripravak od bijelog luka i druga sredstva koja imaju antibakterijsko dejstvo.

Jeste se već susreli s ovom pojavom? Pišite nam u komentarima ispod teksta svoja iskustva. 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Virus Virus mozaika lucerke Virusno oboljenje paprike Šarenilo listova paprike Mozaik listova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]