Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišon
  • 24.02.2018. 10:30

Sabahudin Avdić: Na dunumu zemlje može se proizvesti i do pet tona kornišona

Zemljoradnička zadruga "Gračanka" već ugovorila isporuku 1.000 tona za njemačkog partnera.

  • 6.109
  • 562
  • 0

Iako je do sjetve ostalo dosta vremena, u Zemljoradničkoj zadruzi "Gračanka" već su počele pripreme za proizvodnju kornišona. Ta je zadruga ove godine, a prema riječima njezinog direktora Rasima Husića, u 17 općina Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona te u RS planirala ugovoriti proizvodnju 1.500 tona kornišona, što je za 50 posto više nego 2017. godine, navodi Avaz.  

Poljoprivredni inžinjeri Sabahudin Avdić, Adem Džafo i Amina Mešinović već su održali promociju u nekoliko općina. U Gračanici se okupilo tridesetak proizvođača.

Zadruga osigurava gotovo sve

"Planirali smo ugovorenu proizvodnju povećati za 50 posto. I ove, kao i ranijih godina, zadruga će osigurati gotovo sve, sjeme, mineralno đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i stručnu pomoć. Poljoprivrednik treba imati parcelu, vodu za navodnjavanje "kap po kap" i raditi. Osigurali smo za 10 feninga veću otkupnu cijenu za prvu klasu i siguran plasman. Hiljadu tona će preuzeti naš stalni partner "Apimex" iz Njemačke, a 500 ćemo isporučiti prerađivačkim kapacitetima u BiH", kaže inžinjer Avdić.

Istakao je kako se na dunumu zemlje može proizvesti i do pet tona kornišona i kada se "izbiju" troškovi repromaterijala, ostaje čista zarada oko 3.500 maraka. U kampanji branja u julu i augustu mogu se angažirati i učenici osnovne i srednje škole i penzioneri, dakle cijela porodica.

Nedostaje samo radna snaga 

Proizvodnjom kornišona Mirsad Ahmetović iz Stjepan Polja bavi se 25 godina. Osigurao je navodnjavanje i sve uvjete. Jedini problem je radna snaga u vrijeme berbe.

"Nedostatak radne snage počinjemo itekako osjećati i mi, poljoprivrednici. Berba je posao koji se mora u određeno vrijeme raditi u kontinuitetu, u protivnom se gubi na kvalitetu", kaže Ahmetović.  

Sabina Nuhanović iz Džakula je iskusan proizvođač. Kaže da je zadovoljna i otkupnom cijenom i isplatom, koju "Gračanka" redovito 

"Zadovoljna sam i otkupnom cijenom i isplatom, koja je redovna. Mislim da ću morati u budućnosti razmišljati da pronađem veće količine vode, a planiram površinu od 600 kvadrata povećati na dunum", zaključila je Nuhanović. 

Foto: Pixabay/Ibokel
 


Tagovi

Gračanka Zadruga Uzgoj kornišona Otkup kornišona Radna snaga Sabahudin Avdić Kornišon


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁