Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rukole
  • 03.09.2020. 13:30

Rukola dobra za zdravlje, a gaji se preko cijele godine

Rukola je aromatična biljka koja zbog svoje arome salati daje poseban ukus i blagotvorno djeluje na zdravlje. Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme.

Foto: JumpStory
  • 257
  • 150
  • 0

Rukola je povrće skromnih zahtjeva za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato se može proizvoditi praktično preko cijele godine. Ova biljka najbolje uspjeva na lakim pjeskovitim i srednje teškim zemljištima, a na dobro osunčanim terenima pa čak i na poluzasjenčenim i na vjetrovitim terenima, navodi stručnjak za povrtarstvo, Jorgovanka Vlajković.

Kako posijati ?

Njeno gajenje je veoma lako i brzo pristiže za berbu, za oko 40 dana od sjetve. To je vrsta koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama.

Posij u septembru, jedi već u oktobru - brzorastuće povrće

Obrada tla za rukolu slična je kao i za drugo lisnato povrće. Osnovna obrada izvodi se na dubinu 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu jer se gotovo isključivo proizvodi direktnom sjetvom iz sjemena, koje je veoma sitno (masa 1.000 sjemena je oko 1.5 grama). Đubri se sa oko 60 - 80 kg/ha azota , 60 - 80 kg/ha fosfora i 100 - 120 kg/ ha kalija.

Sjetva može početi rano u proljeće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedjelju dana da se sije do oktobra mjeseca, tako da se listovi beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno hladnog vremena, treba biljke malo zaštititi. Sije se na razmak redova 15 - 30 cm i u redu pet do 10 centimetara pri čemu se troši oko 1,5 - 2 kg sjemena po hektaru. Od mjera njege treba primjeniti samo redovno zalijevanje i suzbijanje korova, naglašava ovaj stručnjak.

Uzgoj rukole unosan posao

Bere se kada se dobro formira lisna rozeta, pri čemu se mogu brati listovi ili se čupaju cijele biljke, odnosno, kako smo ranije pisali, čupaju se rozete. Nakon toga na istom mjestu rukola nastavlja da raste i poslije nekog vremena se opet bere. Prinos je oko 20 - 25 t/ha.

Jača imuni sistem

Riječ je o aromatičnoj biljci koja zbog svojih ljekovitih supstanci, salati daje poseban ukus i blagotvorno djeluje na zdravlje. Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme. Listovi sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidansa, poput vitamina A, C i K, pa je poznata i kao veoma uspješan borac protiv slobodnih radikala.

Da li je zdrava prehrana skupa, ako je sezonska i domaća?

Ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja kostiju, zuba, očiju i pluća. Rukola je prepuna vlakana, koja pospješuju dobru probavu. Stoga brzo izaziva osećaj sitosti i umanjuje želju za masnom i slatkom hranom. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi. Osim toga, obiluje i karotenoidima, kao i mnogim mineralima, poput kalija, mangana, željeza i kalcija, a svi su veoma korisni u ljudskoj ishrani.

Prirodan antibiotik

Takođe, ova povrtarska vrsta je u prednosti nad drugim zeljastim biljkama jer sadrži nizak nivo oksalata, koji sprječavaju apsorpciju minerala u organizmu. Korištenjem rukole u ishrani, čuva se srce, smanjuje rizik od mnogih bolesti, a sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lječenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja, navodi Vlajković.


Tagovi

Uzgoj rukole Povrće Zdravo Sjetva rukole Nivo oksalata


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...