Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina rovac
  • 29.05.2019. 12:00

Rovac - namamite ga u klopke, otjerajte usoljenom ribom...

Rovci znaju napraviti prilične štete, posebno u ovo doba godine. Donosimo nekoliko mjera u borbi sa štetočinama koje su u stanju razrovati čitavu bašču.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 5.469
  • 323
  • 0

Dobro nakvašena tla uslijed padavina dovode i do većeg broja rovaca koji lakše kopaju tunele u baščama i prave štetu na korijenju, ali i pupoljcima mladih biljaka. Znaju biti velika napast i napraviti ogromnu štetu jer osim što se hrane korijenjem i mladim biljkama, pravljenjem rovova pod zemljom, onemogućavaju razvoj biljaka. 

Štetu prave larve i odrasli insekti koji su najaktivniji u proljeće, u toplijim krajevima već krajem marta. Njihova seksualna zrelost događa se krajem maja ili juna kada ženka gradi gnijezdo na dubini do 15 cm i polaže čak 700 jaja. Piljenje ličinki počinje od kraja juna, da bi mladi rovci u augustu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao ličinka ili odrasli kukac u zemlji. I onda sve ispočetka. Osim ako im ne stanete na kraj. 

Kada govorimo o mehaničkim mjerama, najčešće se koriste lovne posude. U zemlju ukopajte posudu s glatkim stijenkama, napunite, a preko nje postavite uske daske u obliku zvijezde koje se trebaju ukrštati iznad posude. Rovci će upasti u posudu tijekom noći i ujutro ih se jednostavno riješite. Ova će mjera biti učinkovitija ako na dno posude stavite svježu koru krompira. Redovito stavljajte svježu koru. 

Tijekom vrućih dana rovci traže hladovinu pa im u sjeni napravite klopku. Koristite lim ili širu dasku ispod koje će se skupiti. Kada ih pronađete, pospite ih otopinom od četiri jušne žlice deterdženta u 10 litara vode. 

Na prostoru gdje još nisu posađene biljke, pratite kanale koje prave rovci da biste došli do njihovog gnijezda. U njega sipajte vodu, a zatim malo ulja. Tada će rovac izaći na površinu pa ćete ga moći uhvatiti. 

Oko gredica zasadite što više repelentne biljke koje će vašu bašču štititi ne samo od rovaca nego i drugih štetočina. U ovom slučaju neizostavni su neven, kadifica, krizanteme, bijeli luk, korijander. 

Rovac ne podnosi ni usoljenu ribu pa kada otkrijete tunele, u njih ugurajte komad usoljene ribe. 

Kao ni krtica, rovac ne voli vibracije pa na mjestima gdje ste uočili rovove, zabodite štap na kojega ste postavili plastičnu bocu, zarezanu sa strane koja će se vrtjeti na vjetru i stvarati vibracije u zemlji. Slično ćete postići i s praznim limenkama. Štapove zabodite do dubine od 60 cm. 

I, nikako ne zaboravite ptice koje su prirodni neprijatelji rovaca pa ih kućicama, hranilicama i pojilicama privucite u svoju baštu. Neprijatelji su im i krtice, ježevi i mačke pa ako se odlučite za ove lovce, izbjegavajte hemijska sredstva koja bi im mogla naštetiti. 

U slučaju da ih imate u većoj mjeri, nemojte prestati s borbom ni na kraju sezone. 

Rovac - štetočina koji se sprema za zimski san

U jesen se rovac sklanja na toplija mjesta kako bi prezimio. Ovu osobinu rovca da za zimovanje bira gnojivo, kompost i slična mjesta možemo iskoristiti za njegovo suzbijanje. 


Tagovi

Štetočina rovac Suzbijanje rovca Rovac Uloviti rovca Otjerati rovca Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas