Što raštika znači ljudima iz hercegovačkog kraja govori i činjenica kako su je opjevali mnogi pjesnici, pa i Čapljinac Jozo Jakiša u pjesmi naslova Raštika.
Za vrijeme blagdana trudimo se imati što bogatiju trpezu i na njoj prevladavaju kolači te pečeno meso i meza. Povrće konzumiramo u ruskoj ili francuskoj salati ili eventualno ukiseljeno. I naravno u svemu pretjerujemo. Bude to šok za naš organizam i za nas same ako smo dovoljno hrabri da stanemo na vagu. Koliko god bili gurmani i uživali u ovim delicijama, brzo ih se zasitimo jer se prave u većim količinama za nekoliko dana, a jelovnik je i kod onih kod kojih idemo u goste skoro isti. Počasno mjesto na blagdanskom jelovniku zauzima sarma. Možda ste te sreće da odete kod nekoga u goste tko je skuhao kalju, ili ste još sretniji jer vam je baka živa i ne da da se zaboravi taj hercegovački običaj da se za Božić kuha kalja, pa razbijete tu monotoniju i razveselite i svoj trbuh. A kad se napokon pojedu svi kolači, sve meso i srama, onda svi zapomažemo i tražimo neko varivo jer nam je dosta suhorine i htjeli bi nešto pojesti žlicom.
Tad na scenu stupa raštika - kraljica kupusa. Na radost većine odraslih, a na žalost mlađe populacije kojima nikad nije dosta brze i suhe hrane, naše majke naučile su od naših baka kako se kuha raštika.
Raštika je najstarija kupusnjača koju su uzgajali još u doba faraona u Egiptu, a jeli su je i stari Grci i Rimljani. Oni koji redovito prate sve vrste medija, mogli su vidjeti kako su u Sjedinjenim Američkim Državama svi poludjeli za raštikom jer su znanstvena istraživanja potvrdila, ono što naši stari znaju, a to je da je raštika jako zdrava i idealna za konzumaciju u ovo vrijeme.
Raštika je dobila oznaku superhrane nakon što su izišli rezultati s njezinim nutritivnim vrijednostima koja su pokazala kako je izrazito hranjiva kupusnjača. Raštika je kao i ostale kupusnjače bogata sumpornim tvarima koje štite od raka, a izvanredan je i izvor kalcija koji je važan za čvrstoću kostiju. Također je bogata kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, fosforom i željezom. Raštika sadrži velike količine beta-karotena (vitamina A) te luteina i zeaksantina važnih za dobar vid. Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji regulira san.
Raštika je idealna namirnica za poslijeblagdansku detoksikaciju jer je bogata hranjivim tvarima, a niskokalorična je (100 grama raštike sadrži samo 30 kalorija) i bogata vlaknima. Raštika se stoga preporuča za dijetalnu ishranu, a dostupna je cijele godine. Ipak, za konzumaciju je najbolja u vrijeme hladnijih mjeseci kad joj je i vrhunac sezone jer tad mraz utječe na slatkast okus.
Želeći saznati kad je potražnja za raštikom najveća, razgovarali smo s Danijelom Vidić iz Dretelja koja ima registriran OPG u Čapljini i godinama prodaje ekološki uzgojeno povrće.
"Potražnja za raštikom je najveća upravo u ovo vrijeme kad ljudi poslije blagdana žele jesti lakšu hranu. Kilogram vršaka raštike košta 4 KM, a cijena je na veletržnici listova isto tolika dok je maloprodajna cijena i viša. Ako suprug odveze raštiku na veletržnicu, niti ne uđe na nju, a već proda raštiku jer je tražena i dobro plaćena u ovo vrijeme", objašnjava Danijela.
Činjenica da se sva raštika proda pobija tezu da je raštika zaboravljena namirnica, barem nije zaboravljena u ovim krajevima u kojima se tradicionalno uzgaja. U Hercegovini rijetko da možete naći bašču, vrt u kojem na kraju kao međa ne stoji posađena raštika kao što se sadila i prije jer ta dvogodišnja biljka dobro podnosi i sušu koje ne manjka u hercegovačkim brdima. Namirnica je to koja je othranila naraštaje i naraštaje običnih ljudi na škrtoj zemlji.
Raštiku pojedinci uzgajaju i "na veliko" upravo zbog toga što je uvijek prodaju. Cijena raštike ovisi o vremenskim prilikama i zasađenim površinama pa cijena zna biti viša od trenutne kao i niža, ali raštika uvijek ima kupca.
Da se raštici dodijeli ono mjesto koje zaslužuje (jer mi ljudi ono što imamo na dohvat ruke često podcjenjujemo), a koje je svjetska nutricionistička scena zaslužno daje, brinu se već sedam godina ljudi iz Agroturizma "Marića Gaj" u Ružićima kraj Gruda koji organiziraju Raštikijadu - svjetsko prvenstvo u kuhanju raštike.
Dogodi se tako da neki Hercegovac ili Hercegovka ne vole raštiku ili da je se zasite, ali kad odu malo dalje na duže vrijeme, onda je se požele i s nostalgijom se prisjećaju mirisa i okusa. Što raštika znači ljudima iz ovog kraja govori i činjenica kako su je opjevali mnogi pjesnici, pa i Čapljinac Jozo Jakiša u pjesmi naslova Raštika čiji ćemo dio citirati upravo za one koji raštiku ne mogu konzumirati ovih dana:
"prid zoru pod zidom podbirem raštiku
i na njoj se ukaza
prs mraza
iđen je doma u kotluši varit
i u podne skidavaj s vatre
meći na siniju svarenu raštiku
i puru začinjenu maslom
prida se metni
bukaru vina
i s božjim mirom iđen je ist
i ništa ti na ovom svitu
ne bi za ’vo da…"
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.
Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]Fotoprilog
Tagovi
Autorica