• Proizvodnja presadnica povrća
  • 10.05.2017. 08:00

Rasadničari zadovoljno trljaju ruke

Sezona sadnje povrća na otvorenom i u plastenicima u punom je jeku, pa proizvođači rasade ili presadnica zadovoljno trljaju ruke.

Foto: Boško Grgić
  • 3.143
  • 316
  • 0

Na pijaci u Gradišci, te na više mjesta pored banjalučke ceste proizvođači rasade nude svoje proizvode. Među njima je i Dragoljub Savanović Kruška iz lijevčanskog sela Berek. Ponudio je nekoliko hiljada rasada paprika, paradajza, kupusa i ostalog povrća. Dragoljub se nakon propadanja preduzeća u kome je radio kao električar na održavanju, opredijelio za poljoprivredu. Specijalizirao se za proizvodnju rasadnica paprike, paradajza, kupusa i drugog povrća. Na gradišku zelenu pijacu dolazi dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom. U ponudi ima nekoliko sorti paprike i paradajza, koje je majstorski odnjegovao.

"Malo smo u raskoraku sa vremenom. Radovi na otvorenom kasne zbog čestih padavina, a nama rasada u plastenicima buja. Nadamo se da ćemo do polovine maja imati uspješnu prodaju, te da ćemo biti zadovoljni svi, i mi koji prodajemo a i kupci", kaže Savanović.


Dragoljub Savanović u ponudi ima nekoliko hiljada presadnica

Rasadničari kažu da je proizvodnja kvalitetnog sadnog materijala veoma zahtjevan i ozbiljan posao i da je potrebno uložiti dosta truda i vremena da se dobije konačan proizvod. Sjetvu obavljaju sukcesivno u nekoliko rokova, kako bi i pristizanje rasade za prodaju bilo u vremenskim razmacima.

"Moramo nabaviti najkvalitetnije sjeme, uglavnom iz Hrvatske, Mađarske ili Vojvodine. Potom treba pripremiti idealnu podlogu, odrediti optimalno vrijeme sjetve, te postići idealne uslove u plastenicima, od temperature do vlažnosti vazduha i zemljišta. Nije se lako izboriti ni sa štetnicima i biljnim bolestima. I tek onda kad iznesemo svoje proizvode na kupcima je da biraju, a konkurencija je žestoka", kaže Savanović.

I Nova Topola poznata po povrtlarima

Slavko i Zorana Vranić iz Nove Topole godinama su proizvodili rasadu povrća za prodaju. Ove godine su smanjili proizvodnju, uglavnom za svoje potrebe i tek po nešto za prodaju. Slavko tvrdi da u ovom poslu za njega i suprugu nema tajni, te da je posljednjih godina rasadničarstvo doživjelo pravu ekspanziju.

"Do sada smo proizveli rasade paprike i paradajza za pola Lijevče polja. Smanjili smo radove u plastenicima , a opredijelili se za proizvodnju merkantilnog krompira. Aprilski mraz nam je napravio probleme, ali idemo dalje. Iako nismo rasprodali sav prošlogodišnji urod i dalje sijemo krompir, a naš adut je mladi krompir. Što kažu seljaci tu je prva para", kaže Slavko Vranić.

Po proizvodnji rasade nadaleko je poznat i Bogdan Kozić iz Kozinaca kod Gradiške. U njegovim plastenicima ovoga proljeća za presadu je stasalo više od 200 hiljada kvalitetnih presadnica paprike i drugog povrća.

"Ključ je u kvalitetnom sjemenu, pravovremenim radovima i svakodnevnoj brizi o mladim biljkama. Ovoga proljeća sam proizveo 60 hiljada presadnica paprike babure, isto toliko roge za ajvar, paradajza, ljute paprike za roštilj, tikvice i mnogo drugog povrća, Stekao sam povjerenje među povrtlarima širom Lievče polja pa čak i susjednih opština, kaže Kozić.

Trenutno se za jednu konvertibilnu marku može kupiti od 6 do 10 komada rasade paprike, te 5 do 7 struka paradajza. Ukoliko se rasada prodaje u čašama onda je jedna sadnica jedna marka. Rasadničari nude sve vrste rasade povrća, osim paprike i paradajza i tikvice, lubenice, krastavce, dinje, patlidžan, kupus, karfiol, pa čak i začinsko bilje. Cijena rasade povrća će se mijenjati tek u drugoj polovini maja, kada je povoljnije vrijeme za kupovinu, a nepovoljnije za sadnju.

Slavko Vranić pored uzgojenih presadnica

Proizvodnjom presadnica povrća za vlastite potrebe i za tržište na području Gradiške bavi se na desetine poljoprivrednika iz Romanovaca, Mašića, Vilusa, Nove Topole, Karajzovaca, Laminaca i drugih lijevčanskih i potkozarskih sela.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Proizvoćači Rasade Dragoljub Savanović kruška Paprike Bogdan Kozić Paradajz Tikvice Lubenice Patlidžan Kupus Karfiol Slavko Vranić Mile Kozić


Autor

Boško Grgić

Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi