Uzgajanjem iz rasada dobivamo ujednačene presadnice koje se lakše njeguju i štite od bolesti i štetočina
Iz porodice kupusnjača rado konzumiramo karfiol koji se uzgaja na sličan način poput običnog kupusa, ali je nešto zahtjevniji. Dobro uspijeva pri hladnijoj temperaturi i umjerenoj vlažnosti na rastresitom i bogatom zemljištu.
Sjetva sjemena u proizvodnji rasada se obavlja šest do sedam sedmica prije planiranog termina rasađivanja. Također zavisi od namjene proizvodnje, sorte ili hibrida i klimatskih uslova u regiji uzgajanja. Obično se prva sjetva obavi od 15. do 20. marta za rane sorte. Zatim drugi termin je krajem marta i početkom aprila, treći je krajem aprila i početkom maja, a za kasnu, jesenju proizvodnju, obavlja se u junu.
Kvalitetno sjeme možemo sami dezinfikovati, ako to nije urađeno, pomoću tople kupke. Vodu zagrijemo od 48 do maksimalno 50ºC, zatim u nju potopimo platnenu kesu sa sjemenom u trajanju od 20 minuta. Nakon toga se brzo potopi u hladnu vodu. Kako bi bili što sigurniji, sjeme se potom preko noći može dražti u rastvoru kalij permanganata.
Proizvodnja rasada karfiola ima niz prednosti. Lakše je obezbijediti optimalne uslove kao što su kvalitet supstrata, temperatura i voda. Zbog toga dobivamo mlade biljke koje ujednačeno niču i razvijaju se.
Dubina sjetve je do 1 cm. Optimalna temperatura klijanja se kreće od 20 do 22ºC. Za to vrijeme odražavati vlažnost, što se najbolje postiže ako preko posude prevučete prozirnu foliju. Čim primijetite da su biljke počele nicati, folija se uklanja, a temperatura spušta na 8 do 10ºC u sljedećih 5 do 10 dana. To će spriječiti izduživanje biljaka i potaknuti rast korijena. Temperatura zemljišta treba da je do 20ºC i ne treba da prelazi tu vrijednost. Optimalna za rast je 15 do 18ºC.
Presadnice su osjetljive na suvišnu vlagu koja dovodi do pojave truleži, ali i na visoke temperature. One loše djeluje tako što će biljke formirati male cvjetne glavice i brzo će preći u cvjetanje.
Spremne su za sadnju poslije 30 do 45 dana, kada imaju dobro formirana četiri prava lista.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica