• Štetočine krompira
  • 08.07.2021. 16:00

Propadanje cime: Krompirov moljac napada - provedite mjere kontrole

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom iduće nedjelje očekuje se povećanje brojnosti.

Foto: PIS Srbija
  • 1.421
  • 477
  • 0

Na pojedinim područjima usjevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i uslova koji su do sada vladali u proizvodnji, nalaze u različitim fazama razvoja: od punog cvjetanja do početka žućenja cime, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

U protekle tri sedmice na automatskim meteorološkim stanicama postavljenim u zasadima, zabilježen je veliki broj tropskih dana (u pojedinim regionima evidentirano je i do 19 dana sa maksimalnom temperaturom preko 30°C), što je uz deficit padavina izuzetno pogodovalo razvoju krompirovog moljca (lat. Phthorimaea operculella).

Uočen krompirov moljac: Vadite krtole čim dođe do propadanja cime

Kako smo ranije pisali, poljoprivrednicima se savjetuje da održavaju kompaktnost zemljišta adekvatnim navodnjavanjem, da bi se spriječilo njegovo pucanje i prodor ženki moljca do krtola. 

Povećanje brojnosti odraslih jedinki

Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki pomenute štetočine. U nekim regionima očekuje se podizanje populacije tog invazivnog insekta u narednom periodu.  

Trenutno se nalazimo na maksimumu leta leptira druge generacije krompirovog moljca, a imajući u vidu najavu izrazito visokih temperatura, već tokom iduće nedjelje očekuje se povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama, uslijed preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

Kako se i za naredno razdoblje prognozira izuzetno suvo i toplo vrijeme koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, ulazimo u rizično doba za zaštitu krompira od tog insekta.

Koje su mjere kontrole?

Mjere kontrole krompirovog moljca treba prilagoditi stanju usjeva na parceli i vremenu vađenja krtola, te se predlaže obavezan obilazak zasada i utvđivanje stanja biljaka na parceli. Kod ranog sortimenta gdje je vađenje u toku ili se uskoro očekuje i gdje je propala cima, preporučuju se sljedeće mjere:

  • krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ga ne treba ostavljati na parceli izloženog napadu moljca;
  • nakon vađenja, krtole treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C);
  • skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbjeđena gustim mrežama kako bi se spriječio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

Kod kasnog sortimenta i kod usjeva koji se neće vaditi u skorije vrijeme, preporučuju se sljedeće mjere:

  • održavanje kompaktnosti tla navodnjavanjem kako bi se izbjeglo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola;
  • provođenje hemijskih mjera zaštite, primjenom insekticida na bazi cipermetrina u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Tagovi

Krompirov moljac Usjev Propadanje cime Mjere kontrole Skladištenje krompira


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...