Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 11.03.2019. 09:00

Proizvodnja sadnog materijala - po proljetnoj sjetvi se žetva poznaje

Prve ovogodišnje intenzivnije sunčeve zrake nagovještavaju vrlo uspješnu i rodnu godinu. Da bi proizvodnja rezultirala uspjehom u konačnici vrlo je važno pored ustaljenog načina proizvodnje ispuniti nekoliko uslova koji dodatno mogu unaprijediti proizvodnju

Foto: Bigstockphoto/Allexxandar
  • 649
  • 128
  • 0

Želiš proizvesti kvalitetno povrće? Znaš da je kvalitetna sadnice već pola obavljenog posla? Posjeduješ sve neophodne resurse? Želiš da uspjieš? Klimatski uslovi ti zaista "idu na ruku" i pravo je vrijeme da počneš sa proizvodnjom sopstvenog sadnog materijala.

Prve ovogodišnje intenzivnije sunčeve zrake nagovještavaju vrlo uspješnu i rodnu godinu. Povoljni klimatski uslovi su ispunili osnovne preduslove za započinjanjem proizvodnje sadnog materijala, pogotovo kada se radi o plasteničkoj proizvodnji bez grijanja. Da bi proizvodnja rezultirala uspjehom u konačnici, vrlo je važno pored ustaljenog načina proizvodnje ispuniti nekoliko uslova koji dodatno mogu unaprijediti proizvodnju, a koje donosimo u nastavku.

Priprema je već pola obavljenog posla

Da bi proizvodnja sadnica rezultirala sadnim materijalom visokog kvaliteta i velikih rodnih potencijala prvi korak je nabaviti potrebne inpute. Tom prilikom potrebno je birati proizvođače sa reputacijom i koristiti provjerene marke.

Osnovni input za proizvodnju je sjeme koje predstavlja osnovnu pogonsku mašinu za proizvodnju sadnica. Sjeme visokog kvaliteta odlikuje vrlo malo ili nimalo prisustvo nečistoća, velika klijavost (≥95%) i energija klijanja, ali i rodnost određene sorte. Pri tome je vrlo važno obratiti pažnju na uniformnost i tržišnost određenog sortimenta jer samo onaj proizvod koji ima svoga kupca može rezultirati određenom dobiti. Nadalje, vrlo bitno je koristiti hibridna sjemena prve reprodukcije. Ista će omogućiti visoke prinose, ali i dati garanciju na rezistentnost određenih bolesti i štetočiona. 

Kako provjeriti klijavost sjemena?

Budući da je zemljište osnovni medij proizvodnje potrebno je pomno odabrati najadekvatnije po svome fizičko-hemijskom sastavu. Kao sjetveni medij koristi se supstrat koji predstavlja mikrobakterijske i fizički očišćene smjese, a sastoje se od jedne ili više komponenti. Njihov fizički sastav trebaju da odlikuju čestice sitnije granulacije (0-6 mm) prilikom sjetve dok se u fazi pikiranja i kasnijoj fazi porasta mogu koristiti i smjese krupnije granulacije. Pored toga, vrlo bitno je da zemljišne smjese budu odgovarajuće pH vrijednosti (5,5-7 ph) što će garantovati sveobuhvatan razvoj biljke i omogućiti djelovanje svih hranljivih elemenata. Nadalje, potrebno je obratiti pažnju na hemijski sastav supstratne smjese koja mora sadržavati određene količine hranljivih elemenata.

Manji kontejneri obezbijediti će bolje zagrijavanje sadnog materijala (Foto: Pixabay/markusspiske)

Repromaterijal za proizvodnju će se upotpuniti izborom adekvatnih kontejnera za sadnju. Kupovina kontejnera za sadnju planira se prema načinu proizvodnje i robusnosti presadnica. Manji kontejneri obezbijediti će bolje zagrijavanje sadnog materijala što u konačnici rezultira bržim nicanjem. Dok sa druge strane veći promjeri otvora kontejnera omogućavaju ravnomjerniji i intenzivniji razvoj korijenskog sistema.

Neka proizvodnja počne

Adekvatnoj sjetvi prethodi i odgovarajuća priprema sjetvenog repromatrijala. Potrebno je dodatno homognenizirati supstratnu smjesu i istu dobro zaliti vodom. Aktivan prodor vode do najdubljih dijelova supstrata će se omogućiti samo ukoliko je supstratna smjesa prethodno etažno složena u kontejner odnosno utrljana, a ne sabijena. U pripremljenu sjetvenu smjesu unosi se sjeme koje se nakon toga prekrije sa tankim slojem supstrata (najbolje perlita i vermikulita). Kontakti između supstrata i sjemena ostvaruje se blagim pritiskom na vrh kontejnera. Nakon sjetve potrebno je obaviti preventivnu zaštitu hemijskim sredstvima. Najčešće korištena sredstva su ona na bazi Al-fosetila koja će inhibirati razvoj gljivičnih oboljenja i polijeganje u kasnijim fazama proizvodnje rasada.

Sjeme niče pod uticajem hranljivih materija i toplotne energije. Hranljive materije najbolje će se obezbijediti adekvatnim izborom vodotopivih đubriva dok će se toplotna energija akumilirati iz različitih toplotnih izvora. Vrlo važno je da ona u početku bude nešto veća dok se nakon nicanja može smanjiti za par stepeni. Nicanje bilja je prvi indikator da ste na dobrom putu. Kontinuitet porasta podzemnog dijela biljke održava se neposrednom izloženju biljke svjetlosnom izvoru koji u određenoj mjeri inhibira rast biljke u visinu, a potiče razvoj korijena.

Pikiranjem presadnica do robusnije biljke

Pojava prva dva prava lista kod biljke ozbiljan je alarm da je njenom podzemnom dijelu u velikoj mjeri tijesno u supstratu. Takve biljke potrebno je prepikirati na način da se iz manjih posuda premjeste u veće i tako neometano nastave sa porastom. Tom prilikom dozvoljeno je korištenje supstratne smjese nešto veće granulacije (do 20 mm) jer je opasnost od poniranja sjemena uveliko prošla. Supstratnu smjesu prethodno je potrebno zaliti i nakon toga prebaciti u veću posudu. Posudu dopuniti ostatkom supstrata, a nakon toga izvršiti i drugu preventivnu zaštitu protiv polijeganja presadnica. 

Kako uzgojiti dobar rasad povrća

Naredni period proizvodnje obilježiti će upotreba hranljivih materija u obliku vodotopivih đubriva sa jedne strane, dok sa druge strane aplikacijom zaštitnih sredstava (insekticida i fungicida) smanjiti će se mogućnost razvoja patogenih oboljenja. Neposredno prije sadnje potrebno je obaviti fazu "kaljenja" presadnica na način da se sadnice iznesu na mjesto gdje će se saditi kako bi se adaptirale na klimatske uslove.


Tagovi

Sadni materijal Sjetva Pikiranje Klijavost Hibridno sjeme Supstrat PH vrijednost


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]