Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije sorte dominiraju
  • 06.05.2022. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Prodaja rasada bez problema - najviše se traži paradajz

Više od dvije decenije Goran Čokić iz Novih Lužana kod Dervente bavi se proizvodnjom rasada. Uzgaja holandske sorte paprika, paradajza lubenice, patlidžana i krastavca

Foto: TVK3
  • 333
  • 44
  • 0

Kako je maj idealan za sadnju presadnica, proteklih dana velika je potražnja za rasadom. Pojedine kupce cijene su iznenadile, jer su dosta više u odnosu na prošlu godinu. Tako jedan struk na pijacama košta oko 0,60 KM, a lani se deset moglo pazariti za jednu marku.

No, poskupila je proizvodnja, pa su više cijene rasada i opravdane. Skuplja su sjemena, đubriva, pa i samo zagrijavanje plastenika.

Prodaja bez problema

Više od dvije decenije Goran Čokić iz Novih Lužana kod Dervente bavi se proizvodnjom rasada. On svoje presadnice najviše prodaje na kućnom pragu i pijacama, jer 90 posto kupaca svake godine se vraća pa prodaja ide bez problema. Uzgaja holandske sorte paprika, paradajza lubenice, patlidžana i krastavca.

Najviše se traži paradajz jabučar i volovsko srce

"Kod nas se najviše traži paradajz jabučar i volovsko srce. Od jabučara imamo reli on se najbolje pokazao i berberana, a imamo i dvije vrste volovskog srca - crveni i rozi, od paprika imamo četiri vrste babure i dvije roge", kaže Goran.

Nakon prodaje rasada, porodica Čokić vraća se svojim plastenicima gdje se fokusiraju na proizvodnju gotovih proizvoda uglavnom paprike i paradajza. Plastenici se prostiru na 2.250 kvadrata.

"Prošle godine nas je nevrijeme zahvatilo u avgustu, pa tako da nisam uspio sve plastenike popraviti, malo kasnim,rasad je trebao već biti posađen, ali ne mogu sve stići proizvodnju rasada i to, nadam se da će ove sedmice sve biti završeno", dodaje.

Polomljeni plastenici

Upravo je nevrijeme u avgustu prošle godine, napravilo ogromnu štetu na plastenicima Čokića. Na dva je kompletna konstrukcija polomljena, a na ostalima je zamjenu folija platio 5.200 KM. Led veličine jajeta je kaže padao 20-tak minuta.

Trenutno ne planira proširenje plastenika

"Teške su godine, svaka je teža, pa samo u zadnje dvije godine stali s tim proširenjima, ne isplati se više", kaže ovaj proizvođač.

Kada je riječ o novčanoj podršci poljoprivrednicima, ostvaraju prvo na poticaj grada Derventa i redovno ga dobijaju. Dugogodišnjim radom stekli su reputaciju jednih od najboljih proizvođača rasada, ali i povrća pod plastenicima.


Tagovi

Presada Rasad Goran Čokić Derventa Proizvodnja rasada Plastenik Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.