Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 03.07.2022. 09:00

Pripremite se za napad zelene smrdljive stjenice - kako je suzbiti?

Štetočini odgovaraju visoke temperature jer je porijeklo iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.029
  • 110
  • 0

Zelena smrdljiva stjenica, Nezara viridula, položila je jaja u plastenicima i na otvorenom. Proizvođači mogu do kraja vegetacije da očekuju napade ove štetočine.

Zelena smrdljiva stjenica polifagna je štetočina jer napada mnogo povrtarskih kultura, pa i voćaka. U plastenicima i na otvorenom polju registrovane su mlade larve ove štetočine koje, kao i odrsle jedinke, oštećuju biljke, naročito plodovito povrće i kupusnjače.

Mijenja boju i okus plodova

Štetočini odgovaraju visoke temperature jer je porijeklo iz tropskih i suptropskih krajeva. Ima četiri do pet generacija godišnje. Jaja su žućkaste boje, a kasnije postaju smeđkasta. Može ih biti i do 250. Larve i odrasla imaga imaju usni aparat koji probija pokožicu ploda i ubacuje tečnost iz pljuvačnih žlijezdi koja mijenja boju pokožice i ukus biljaka što dovodi i do deformacije plodova, odnosno, smanjenog kvaliteta, zbog čega postižu slabiju cijenu na tržištu.

Suzbijanje štetočine nije lako jer nema registrovanih insekticida

Samo prvi stadijum larvi se ne hrane, a ima ih pet, prije nego se preobraze u imago. Najveći problem proizvođačima povrća predstavlja upravo promjena boje pokožice pa se dešava da se npr. paradajz ne može prodati jer se najčešće pri dnu ploda nalaze svijetlije zone dok je ostatak ploda crvene boje.

Manjak insekticida, ali ima rješenja

Suzbijanje štetočine nije lako jer nema registrovanih insekticida. Do kraja 2020. godine, najviše se koristila aktivna materija hlorpirifos, ali je zabranjen jer spada u organofosforne insekticide i izaziva genetska oštećenja kod ljudi. Stjenice su inače otporni insekti i u svijetu se njihova brojnost reguliše parazitskim muvama i osama što kod nas, za sada, nije slučaj.

Imajući u vidu da je suzbijanje teško, nije lako pronaći sredstvo kojim bi se efikasno suzbila stjenica. U praksi se, kao odličan, pokazao preparat King bo, aktivna materija oksimatrin. Riječ je o vodenom rastvoru ekstrakta biljke Sophora flavescens neotrovnom za ljude, pčele i korisne insekte.

Ako se ne može nabaviti King bo pomaže kombinacija sirće, čili i ljuta paprika

Preparat još nije na listi dozvoljenih sredstava u BiH. Sredstvo ima tzv. antifeeding efekat, odnosno, dovodi do prestanka ishrane štetočine.

Koristi se protiv velikog broja štetnih organizama, a još bolje rezultate daje kada se kombinuje sa začinima kao što su čili i ljuta mljevena paprika, uz dodatak alkoholnog sirćeta, (9 posto) alkohola. Ako se ne može nabaviti King bo pomaže kombinacija sirće, čili i ljuta paprika. S primjenom treba početi uveče ili rano ujutro, kada temperature budu ispod 30 stepeni, a nakon primjene, potrebno je da, barem četiri do pet časova, ne pada kiša.


Fotoprilog


Tagovi

Nezara viridula Zelena smrdljiva stjenica Hlorpirifos King bo Oksimatrin Antifeeding efekat


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]