Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piletnjak
  • 08.01.2023. 10:30

Primjena kokošijeg đubriva može povećati prinos povrća do 40 posto

Kokošije đubrivo ima produženo djelovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka

Foto: Depositphotos/monticello (ilustracija)
  • 1.209
  • 178
  • 0

Kokošije đubrivo korisno je za biljke, a kao i ostala organska đubriva blagodat je za zemljište. Proizvedeni živinski stajnjak je odličan za đubrenje pašnjaka, različitih usjeva, povrća i bašta. Veoma često u upotrebi je peletirani, navodi stručnjak za povrtarstvo Mira Miljković.

Kako smo ranije pisali, živinski stajnjak ima više hranljivih elemenata nego stočni.

Kokošije đubrivo ima produženo djelovanje do četiri godine, a najbolje je za ishranu biljaka. Sadrži dosta azota u obliku koji ga čini lako dostupnim biljkama, kao i druge elemente: kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum i gvožđe. Njegova pravilna primjena može povećati prinos i do 40 posto.

Koristi od ovog đubriva za biljke:

  • biljke ga lako usvajaju;
  • pojačava stvaranje cvjetova i plodova;
  • poboljšava imunološki sistem biljaka;
  • na procese fotosinteze u biljkama;
  • ubrzava sazrijevanje biljaka za desetak dana;
  • povećava se sadržaj suhih materija i šećera u plodovima;
  • biljke đubrene kokošijim đubrivom lakše podnose sušu.

Kokošije đubrivo poboljšava još kvalitet zemljišta. Teško se ispira iz njega i ne stvara visoke koncentracije soli kao mineralna. Biljke ga veoma lako usvajaju, a efikasnost se ogleda u boljem cvjetanju i plodonošenju, podvlači Miljkovićeva.

Dobro za kupusnjače, krompir, tikvice

Naročito dobri rezultati se postižu kod plodovitog povrća, kupusnjača, krompira, bundeva i tikvica.

Sve veću primjenu ima peletirano đubrivo. Njegova prednost je što nema karakterističan miris, lako se koristi i može se primjenjivati u različitim vremenskim periodima. Primjenjuje se u količini 100-300 g/m2. Fermentacija traje oko dvije sedmice i nakon toga treba obaviti zalivanje, naglašava stručnjak.


Tagovi

Kokošije đubrivo Đubrenje povrća Azot u đubrivu Mira Miljković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...