Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 31.03.2016. 10:30

Preventivnim mjerama do zdravog rasada povrća

Zdrav i njegovan rasad preduvjet je sigurnog i visokog uroda povrća. Nastale propuste u uzgoju u ovome periodu kasnije ne možemo nadoknaditi što rezultira slabom kvalitetom presadnica i smanjenim urodom.

Foto: grigorenko/bigstockphoto.com
  • 211
  • 24
  • 0

Vrijeme je rasađivanja biljčica povrća u zaštićenom prostoru. Zdrav i njegovan rasad preduvjet je sigurnog i visokog uroda povrća.

Nastale propuste u uzgoju u ovome periodu kasnije ne možemo nadoknaditi što rezultira slabom kvalitetom presadnica i smanjenim urodom u tijeku vegetacije.

Preventivnim mjerama do zdravih biljaka

Da bi presadnice održali u zdravom stanju potrebno je provoditi određene preventivne mjere kao što su: certificirano sjeme, sterilizirani supstrat, regulirati vlagu zraka u zaštićenom prostoru, osvjetljenje, ishranu i navodnjavanje kako ne bi uzgojili izdužene, tanke i osjetljive biljčice podložne napadu patogena. Održavanjem ovih faktora pod nadzorom smanjujemo upotrebu pesticida i imamo preduvjet za zdrav rasad.

Relativna vlaga zraka u zaštićenom prostoru održava se redovitim provjetravanjem prostora u najtoplijem dijelu dana na suprotnim stranama od smjera vjetra. Osvjetljenje prostora odnosi se na položaj zaštićenog prostora sa jednakomjernim osvjetljenjem tijekom dana čime dobivamo ujednačene visine biljčica.

Ishrana rasada započinje kad se formira prvi par pravih listova. Ishranu vršimo folijarno, u početku sa hranjivima podjednako u omjeru za brži porast, a kasnije u fazi četiri prava lista pojačamo ishranu fosfornim gnojivima za bolje formiranje korijena i povećanje otpornosti biljčica.

Paziti na količinu zalijevanja biljaka

Bitno je optimalno navodnjavanje jer bi se preobilnim navodnjavanjem, koje se vrlo često provodi (indikator je mahovina koja se razvije oko biljčice) dovelo do razvoja plitkog korijena biljke koje je tada podložna napadu patogenih gljivica iz nedovoljno steriliziranog supstrata.

Patogene gljivice koje mogu uzrokovati polijeganje rasada su iz rodova Verticillium, Rhizoctonia, Pythium, Sclerotinia ili gljivice uzročnici bolesti rasada koje se prenose sjemenom poput: Botrytis, Alternaria, Phoma, Fusarium. Navedeni patogeni inficiraju biljčice uslijed velike vlage koja nastaje kao rezultat obilnog zalijevanja, te visoke relativne vlage zraka koja nastaje kao rezultat nedovoljnog provjetravanja i gustog sklopa sadnje.

Bolesne biljke izolirati od zdravih!

Simptomi bolesti vidljivi na kotiledonama su: nekroze u zoni korijenovog vrata koje se šire prema vrhu i korijenu biljčice, omekšanje tkiva, onemogućen protok hranjiva i vode koje se na kraju vidi kao venuće i polijeganje rasada.

Ako dođe do pojave bolesti, uz prethodno pridržavane preventivnih mjera, potrebno je takav rasad iznijeti iz zaštićenog prostora jer u kratkom vremenu takav inficirani usjev može biti uzrok polijeganja ostatka uzgoja. Nakon iznošenja iz prostora, rasad treba kemijski zaštititi nekim od fungicida dozvoljenim za tu namjenu, a cilju sprječavanja masovnog propadanja rasada.

Foto: grigorenko/bigstockphoto.com


Tagovi

Kvaliteta presadnica Plastenik Rasad povrća Preventivne mjere zaštite rasada Folijarna ishrana Navodnjavanje Patogene gljivice Navodnjavanje rasada


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕