Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pranje povrća
  • 23.10.2017. 19:00

Pranje korijenastog povrća smanjuje mu rok trajanja

Uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 684
  • 49
  • 0

Korjenasto povrće po prirodi je prilično izdržljivo, no uobičajeno je da se organski uzgojene sorte brže kvare od onih uzgojenih pomoću pesticida.

U supermarketima, pa čak i na pijacama, pronaći ćete ih u super čistom stanju, najčešće bez ostataka zemlje, a to ih to čini sklonijima propadanju, prema istraživanju danskog Aarhus univerziteta, navodi freshplaza.

Naime, uklanjanje prljavštine uzrokuje ogrebotine kože povrća što omugućava bakterijama i gljivicama prodiranje u povrće.

Na danskom su univerzitetu pokrenuli istraživački projekt koji ima za cilj pobljšanje procesa pranja vrućom vodom i korištenjem začina čime se može povećati otpornost povrća.

Ako uspije, projekt Kvalirod nada se povećanju roka trajanja povrća za 14 dana, smanjenju otpada hrane u trgovinama za 5 posto, odnosno 30 posto u kućanstvima.

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

Kvalirod Pranje povrća Korijenasto povrće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]