Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj na spužvi
  • 12.03.2020. 07:30

Povrće uzgajaju na starim madracima - bez zemlje i s do 80% manje vode

Istraživači sa Univerziteta, zajedno sa sirijskim izbjeglicama koji borave u kampu Zaatari u Jordanu, osmislili su odličnu ideju proizvodnje hrane, a to su spužve sa starih madraca.

Foto: Depositphotos/suksao (ilustracija)
  • 248
  • 27
  • 0

Jordan je pustinjska zemlja u kojoj sve veća suša i promijenjeni klimatski uslovi ne dozvoljavaju uzgoj u tlu, no zahvaljujući Univerzitetu u Sheffieldu taj problem bi se jako brzo mogao riješiti. Naime, istraživači su zajedno sa sirijskim izbjeglicama koji borave u kampu Zaatari u Jordanu osmislili su odličnu ideju proizvodnje hrane, a to su spužve sa starih madraca. Proizvodnja se odvija na hidroponski način, piše dailymail.

Kada su prvi puta došli u kamp, on je bio potpuna pustinja s postavljenim šatorima, a dostupno im je bilo malo hrane i vode. Ondje se sada sprovodi jedan od najinovativnijih izuma u toj zemlji. Brojni stanovnici prihvatili su ovakav uzgoj i skoro svaka kuća u svome vrtu uzgaja biljke na taj način.

Kokosova vlakna zadržavaju vlagu i hrane biljku - odlična za uzgoj povrća i voća

Nema pesticida i regulatora rasta, a koristi se 70 do 80% manje vode

U kampu je istraživački tim, kojega je predvodio profesor Tony Ryan, radio sa stanovnicima i izbjeglicama koji se jako dobro razumiju u poljoprivredu. Uzgajali su papriku, paradajz, patlidžan i metvicu. "Nazvali smo ih reciklirani vrtovi, a oni rješavaju dva problema. S jedne strane ponovno se upotrebljava nešto što je iskorišteno i odbačeno, a druga stvar koja je puno bitnija je ta da omogućuje uzgoj svježe hrane u pustinjskoj sredini u kojoj snabdjevanje vode i hrane predstavlja sve veći problem“, kaže Ryan.

Proizvodnju, ali i sve ostale zanimljive informacije o ovome uzgoju možete pogledati ovdje

Biljka raste u vodenom rastvoru, bogatom hranljivim materijama i na taj način biljka dobija sva potrebna hraniva. Sjemenka se stavlja u spužvu u kojoj raste, a nakon razvoja korijena, spužva služi za njegovo usmjeravanje i širenje. Zanimljivo je i to da se za uzgoj koristi čak 70 do 80% manje vode nego kod tradicionalnog načina, a nisu ni potrebni nikakvi pesticidi niti regulatori rasta.

Kako uzgojiti krastavce na balama slame?

Profesor Ryan kaže da bi se ova tehnika mogla koristiti za stvaranje samoodrživih vrtova širom svijeta i pomoći milionima da napreduju u neplodnim krajevima. "Izbjeglice s kojima smo radili su preuzeli obuku i učinili projekt vlastitim. Trenutno je osposobljeno njih 1.000, a nadamo se da ćemo uskoro prikupiti dovoljno novčanih sredstava kako bi mogli kupiti još sjemena, hranjivih materija i nastaviti s obukom još 3.000 izbjeglica i poljoprivrednika u toj zemlji. Ako smo uspjeli s uzgojem ovdje, možemo bilo gdje",  zaključio je Tony.


Tagovi

Jordan Izbjeglički kamp Uzgoj na spužvi Povrće Hidroponika Bez pesticida Univerzitet Sheffield Pustinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...