Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u plasteniku
  • 01.07.2019. 09:00

Povrće u zaštićenom prostoru sazrijeva no napadaju ga plamenjača i štetnici

Na paradajzu, krastavcu i paprici registrovano je prisustvo simptoma plamenjače, a pored patogena uočeno je prisustvo štetočina i to tripsa na paprici, lisnog moljca (minera) na paradajzu, odnosno velikog i malog kupusara na kupusu.

Foto: Depositphotos/Kingan77
  • 735
  • 133
  • 0

Na području Semberije većina povrtlarskih usjeva u plasteničkoj proizvodnji se nalazi u fazama sazrijevanja plodova. Loši vremenski uslovi doveli su do pojave različitih vrsta oboljenja. Na paradajzu, krastavcu i paprici registrovano je prisustvo simptoma plamenjače.

Preporuka proizvođačima je da izvrše obilazak usjeva i ukoliko se utvrdi prisustvo plamenjače izvrše hemijske mere zaštite nekim od registrovanih fungicida. Pred berbu i tokom berbe koristiti isključivo fungicide kratke karence na bazi: azoksistrobin-a, ametoktradin-a, dimetomorf-a, cimoksanil-a, famoksadon-a. Preporučuje se kombinacija različitih aktivnih materija kod svakog tretiranja kako ne bi došlo do pojave rezistentnosti, savjetuje stručnjak Đorđe Glišić iz PSSRS.

Kako se riješiti štetočina?

Pored patogena uočeno je prisustvo štetočina i to tripsa na paprici, lisnog moljca (minera) na paradajzu, odnosno velikog i malog kupusara na kupusu. U cilju suzbijanja navedenih štetočina u plastenicima gdje se registruje njihovo prisustvo potrebno je primijeniti sve raspoložive mjere suzbijanja:

  • Postavljanje feromonskih klopki za registrovanje prisustva i praćenje nivoa populacije
  • Postavljanje mreže protiv insekata na ulaz u objekat, kao i na mjesta za provetravanje objekta
  • Uništavanje napadnutih biljaka (mehaničko uklanjanje oštećenih listova i plodova u vegetaciji i po završetku vegetacije, uklanjanje biljnog materijala naseljenog moljcem)

Od hemijskih mjera zaštite preporučuje se primjena insekticida na bazi: abamemektin-a, tiametoksam-a, indoksikarb-a, piripoksifen-a. Pri primjeni hemijskih mjera zaštite strogo se treba pridržavati karence primjenjenih insekticida posebno u usjevima koji su u fazi sazrijevanja plodova.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Plastenik Povrće Plamenjača Štetočine Paradajz Kupusar Lisni moljac


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.