Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brod i Derventa
  • 16.06.2024. 16:00

Poljoprivredna domaćinstva dobila plastenike

Jedinica za koordinaciju projekata učestvovala je sa 40 odsto, lokalne zajednice sa 10 odsto ili nešto više, a preostali dio sam korisnik.

Foto: Slobodan Živanić
  • 155
  • 27
  • 0

Za podršku u unapređenju povrtlarske proizvodnje na dobojskoj regiji, stigli su novi plastenici na području Dervente i Broda. Zahvaljujući realizaciji projekta  "Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede" (READP) podržanog od strane međunarodne organizacije IFAD, poljoprivrednim domaćinstvima omogućena je nabavka i montaža više od 30 plastenika sa sistemom za navodnjavanje.

Podsticanje domaće proizvodnje

Implementaciju IFAD projekta u Republici Srpskoj  provodi Jedinica za koordinaciju projekta (APCU) Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa organizacijama (firmama i zadrugama) i poljoprivrednim klasterima.

U sufinansiranju plastenika, ova jedinica učestvovala je sa 40 odsto, lokalne zajednice sa 10 odsto ili nešto više, a preostali dio sam korisnik.

Uzgoj u zaštćenom prostoru

"Projektnim aktivnostima podstiče se zasnivanje domaće proizvodnje u zaštićenom prostoru", istakla je Slađana Berić-Tovirac, konsultant Klastera dobojske regije Poljoklast.

Pozitivni primjeri

Projekat se zasniva na izgradnji partnerstava između proizvođača, privatnog i javnog sektora po modelu izrade poslovnih planova u okviru klastera i podsektora u odabranim lancima vrijednosti.

"Klimatske promjene su u značajnoj mjeri uslovile održivost proizvodnje povrća na otvorenom polju. Kulture koje će biti najzastupljenije u plastenicima su paradajz, paprika i krastavac, a mogu se ubirati do kasne jeseni. Imamo pozitivne primjere proizvođača, koji su putem projekta dobili prve plastenike, a kasnije nastavili širiti svoju proizvodnju",  kazala je Berić-Tovirac.

Osigurana i edukacija

Nosilac poslovnog plana je zadruga "Agroposavina farm" iz Dervente koja je  koordinirala sa korisnicima i time je omogućeno dodatnih 2.300 kvm zaštićenog prostora. Ova poljoprivredna zadruga dugogodišnji je poslovni lider na dobojskoj regiji.

U saradnji sa klasterom Poljoklast, zadruga učestvuje i u edukaciji proizvođača,  pružanjem savjetodavnih usluga, organizacijom studijskih putovanja, a poseban značaj se pridaje  promociju domaće proizvodnje.


Tagovi

Podjela plastenika Nabavka plastenika Proizvodnja povrća Dervetna Zaštićeni prostor Agroposavina farm


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.