Pretraga tekstova
Iza nas je ljetna proizvodnja povrtarskih vrsta. Poljoprivredni proizvođači obavili su i jesenju sadnju i sjetvu, a što će im obezbjediti svježe povrće u rano proljeće.
Karakteristično za ovu proizvodnu godinu, u kojoj smo imali i aktuelnu pandemiju, je značajno povećanje obima proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru. Dosta poljoprivrednika bilo je zainteresovano za ovaj vid uzgoja. Pri tom, olakšavajuća činjenica je to što je ovakav način proizvodnje moguć tokom čitave godine, a samim tim utiče na veću profitabilnost i ekonomičnost.
Iza nas je ljetna proizvodnja povrtarskih vrsta. Poljoprivredni proizvođači obavili su i jesenju sadnju i sjetvu, a što će im obezbjediti svježe povrće u rano proljeće. S obzirom da su mu u tom periodu cijene relativno visoke, sa ekonomskog aspekta ova proizvodnja se itekako isplati.
Kako navodi stručnjak, Milica Veletić iz PSSRS, benefiti jesenje sjetve su maksimalno iskorištene proizvodne površine, ali i mogućnost primjene jedne od najvažnijih agrotehničkih mjera - plodoreda. U skladu sa postojećim agroekološkim uslovima i nadmorskom visinom, najčešće gajene vrste u zatvorenom prostoru kod nas u toku zime su špinat, salata i mladi luk.
Kod ovog vida uzgoja, najvažnije je izabrati odgovarajuću sortu, a zatim i pravilno pripremiti zemljište, kao i adekvatno đubrenje. Prije bilo kakvih aktivnosti, potrebno je ukloniti biljne ostatke iz prethodnog ciklusa, očistiti i dezinfikovati objekat, kao i svu prateću opremu.
Povrtari su većinom imali uspješan ovogodišnji uzgoj povrća na otvorenom, a najviše su se proizvodili paradajz, paprika i krastavac. Sa plasmanom takođe nisu imali većih problema jer svoje proizvode uglavnom nude na lokalnim zelenim pijacama gdje je tražnja velika.
Pri tom je i Ministarstvo poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede RS, putem projekta Razvoja konkurentnosti u seoskim sredinama, obezbjedilo ukupno 74 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, površine 50 i 100 metara kvadratnih.
Podsjećamo i da je kao redovna mjera, obavezno svakodnevno provjetravanje plastenika.
U uslovima prosječnih dnevnih temperatura (za svaki mjesec) prozračivanje se obavlja od kasnih jutarnjih sati do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od presječnih, ova mjera izvodi se jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen vanjskoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).
Tagovi
Proizvodnja povrća Zaštićeni prostor Plastenički uzgoj Jesenja sadnja Milica Veletić Priprema zemljišta Đubrenje Provjetravanje plastenika
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)