• Tikvenjače
  • 01.12.2018. 14:30

Pčele, bumbari i divlje cvijeće povećavaju prinos tikvica i ostalih tikvenjača za 39%

Najnovije istraživanje provedeno je na britanskom Sveučilištu Exeter, a dokazalo je kako se prinos tikvica može znantno povećati ako su polja okružena divljim cvijećem i ako ih oprašuju pčele radilice i bumbari.

Foto: WikimediaCommons/Rasbak
  • 505
  • 33
  • 0

Divlje cvijeće i pčele te drugi oprašivači poput bumbara imaju veliki učinak na prinos tikvica, čak do 39 %, dokazala je nova studija. Taj dodatni prinos vrijedan je 3,6 miliona funti (gotovo 8 miliona KM), kada se govori o proizvodnji te kulture u Velikoj Britaniji u 2017. godini, odnosno 3.400 funti po hektaru (7.500 KM).

Studija provedena na Sveučilištu Exeter pokazala je da nije bilo značajne razlike kada su cvjetove tikvica oprašivali ručno, no za takvo što potrebno je puno ljudskog rada te povećava troškove, a pčele i drugi oprašivači to rade sami po sebi. 

Također, dokazano je kako će prinosi biti povećani ako polja pod tikvicama okružuje divlje cvijeće koje također privlače oprašivače, piše Farming UK

"Dobiveni rezultati se ne odnose samo na tikvice, nego na sve usjeve unutar porodice tikvenjača, odnosno na krastavce, lubenice, dinje, sve vrste bundeva. Tikvenjače rano cvjetaju, kada su bumbari najaktivniji što povećava oprašivanje usjeva. Bumbari cvjetni pelud lako rasipaju sa svojih dlačica što pomaže boljem oprašivanju", kaže dr. Jessica Knapp, voditeljilca istraživanja sa Sveučilišta Exeter. 

Istraživanje je provedeno na 23 različite lokacije, većinom u Cornwallu, ali i Worcestershireu i Cambridgeshireu. Također je dokazano da su pčele radilice te bumbari najcjenjeniji oprašivači tikvica. 


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su... Pročitaj više »

Tagovi

Tikva Tikvenjače Istraživanje Divlje cvijeće Pčele Bumbari Prinos Exeter


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi