Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi patlidžan
  • 13.08.2019. 08:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Patlidžan Zebrina sa Kariba raste i kod Živojina Antića

Kod Živojina Antića iz Ćuprije u susjednoj Hrvatskoj plavi patlidžan je sve, osim plave boje. U njegovom zasadu je desetak vrsta ovog povrća, koje se razlikuju po boji, obliku i što je najvažnije, po ukusu. Ova egzotika je stigla pored Morave iz svih krajeva svijeta, zahvaljujući društvenim mrežama.

Foto: Biljana Nenković
  • 328
  • 13
  • 0

Navikli smo na takozvani plavi patlidžan tamne boje i, za nas, uobičajenog oblika. Međutim, kod Živojina Antića iz Ćuprije u susjednoj Srbiji ovo povrće raste u više boja i oblika. Tako u njegovom zasadu postoji: žuti, zeleni, ili bijeli patlidžan.

Ova, takoreći, albino varijanta plavog patlidžana stigla je kod njega iz Španjolske i Portugala. Jedna vrsta pod nazivom Zmajevo jaje, a druga Bijeli duh. Zmajevo jaje i oblikom podsjeća na tu namirnicu. On tvrdi da je izuzetno ukusan.

Zebrina se pokazala kao najbolja sorta

Od vrste koja daje žute patlidžane pretekao je samo jedan plod i Živojin još pokušava da mu uđe "u trag" šta je za njega najpovoljnije u našem podneblju. Zeleni patlidžan u zrenju daje tamno žute plodove. Okruglastog je oblika i više podsjeća na običan crveni paradajz. Antić je ponosan na cijeli svoj zasad, ali priznaje da ga čini sretnim to što se Zebrina pokazala kao najbolja sorta.

"Zebrina je stigla sa Kariba. Upravo su mi odatle poslali sjeme. Što se tiče prinosa, za sada se najbolja pokazala upravo ova sorta. Teško zameće plod, ali je vrlo otporna i najprilagodljivija sorta koju imam. Izuzetnog je ukusa. Nije gorka kao patlidžan koji mi uzgajamo u ovim krajevima. Puterastija je i kremastija u musakama. Patlidžani koje uzgajam iz razičitih dijelova svijeta imaju veći postotak suhe tvari, a manje vode, i manje solanina, koji ga čini gorkim", kaže Živojin Antić, koji svoje biljke uzgaja bez pesticida i herbicida.

Zebrina sa Kariba

Putem društvenih mreža dobio razne vrste sjemena od prijatelja širom svijeta

Zebrina je ljubičasto-bijele boje. Ime je, kaže Antić, dobila po šarama koje podsjećaju na zebru. I zaista, na jakom stablu su nanizani krupni plodovi biljke koja je stigla sa dalekih egzotičnih otoka.

"Mi smo navikli na klasične plave patlidžane u istoj boji i istog oblika. Želio sam se okušati u nečem neobičnom. Preko interneta i društvenih mreža sam dobio razne vrste sjemena od svojih prijatelja širom svijeta. To je dobra priča, jer možemo kao i kod svih organskih vrsta vaditi sjeme i ponovo saditi, što je i glavni cilj, da znamo šta jedemo, odnosno kako je naša hrana uzgajana. Ovdje pored Morave rastu patlidžani iz Portugala, Španjolske, Južne Amerike. Sve sorte su odličnog ukusa", kaže Antić.

U raznovrsnosti mogućnost kombiniranja i križanja sorti?!

On je među prvima krenuo u eksperimentiranje sa egzotičnim vrstama. U raznovrsnosti vidi mogućnost kombiniranja i križanja sorti.

"U toj prirodnoj raznovrsnosti boja i oblika se krije i genetski kod podneblja iz koga biljka dolazi. Poseban je izazov vidjeti kako će biljka opstati i ojačati, kako će rasti i rađati u drugačijim klimatskim i agro uvjetima i, na kraju krajeva, evoluirati i postati bolja i otpornija. Zebrina za sada daje najbolje plodove, ali ne zaostaju ni bijele sorte. Tu je i vrsta patlidžana koja daje duguljaste, ljubičaste plodove. Vrlo je ukusna kada se grila i odlično rađa", kaže Antić.

Zmajevo jaje stiglo u Srbiju iz Španjolske i Portugala

Zasadi ove sezone trpe velike napade štetočina

Živojin za svoju porodicu uzgaja isključivo organsko povrće. Njegovi zasadi ove sezone trpe velike napade štetočina, pa i plavi patlidžan koji je stigao sa raznih strana svijeta. Teško se bori sa korovom i slijedi mu i četvrto kopanje ovog ljeta. A pravi rat vodi sa krompirovom zlaticom, protiv koje koristi fermentirane otopine različitih biljaka, među kojima su pelin i ljuta paprika.

"Tako ne ubijam insekte i štetočine, jer prirodna ravnoteža mora postojati. Prskam svakih sedam dana kako bih otjerao krompirovu zlaticu prije nego što se razmnoži", dodaje Antić.

Ovaj uzgajivač kaže da je prava šteta što se ovo povrće ne koristi toliko u ishrani, jer obiluje hranjivim materijama. Od minerala najviše ima gvožđa, kalijuma, fosfora i magnezijuma.


Tagovi

Plavi patlidžan Zmajevo jaje Povrće Morava Egzotične vrste Živojin Antić Organska proizvodnja Zebrina Karibi


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas